Porselen tamir sistemlerinin altyapı materyallerine olan bağlantı kuvvetinin in-vitro değerlendirilmesi
N vitro evaluation of bond strenght of porcelain repair systems to base materials
  1. Tez No: 352977
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN KOCAAĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜLERYÜZ GÜRBULAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makaslama bağlantı kuvveti, porselen, porselen tamir, primer, Shear bond strenght, porcelain, porcelain repair, primer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu in-vitro çalışmanın amacı; porselen tamir setlerinin farklı porselen altyapı örneklerine olan bağlantı kuvvetlerinin değerlendirilmesidir. Cam porselen alt yapı grubunda 20' şer adet ve diğer gruplarda 40' ar adet olmak üzere toplam 180 adet alt yapı materyali elde edildi. Herbir alt grupta 10 örnek (n=10) olacak şekilde toplam 18 grup oluşturuldu ve akrilik kalıplara yerleştirildi. Takiben 300 ve 500 gritlik zımpara altyapı örneklerinin yüzeylerinin homojen hale getirilmesi amacıyla uygulandı. Ardından örneklerin yüzeyleri 50 mikrometrelik (µm) Al2O3 tozu ile 10 saniye boyunca kumlandı. Tamir işlemi için 2 farklı porselen tamir materyali ile birlikte alternatif bir primer ajanı uygulaması yapıldı. Çalışmada kullanılan alternatif primer üretici talimatlarına göre cam porselen altyapı için uygulanabilir olmadığından cam porselen altyapı grubu herbir grupta eşit örnek dağılımı olacak şekilde 2 alt gruba, diğer 4 altyapı grubu ise yine her bir grupta eşit örnek dağılımı olacak şekilde 4 alt gruba ayrıldı (n=10). İki alt gruba ayrılan cam porselen altyapıların bir yarısına Kuraray tamir seti (Clearfil, Kuraray Dental, Japonya), diğer yarısına ise Voco tamir seti (Cimara&Cimara Zirkon, Voco, Almanya) uygulandı. Diğer 4 altyapı grubunun herbirine ise sırasıyla Kuraray tamir sistemi, Kuraray tamir sistemi ile birlikte alternatif primer uygulanması (Z-Prime plus, Bisco Inc. Schaumburg, U.S.A), Voco tamir sistemi ve Voco tamir sistemi ile birlikte alternatif primer uygulanması şeklinde tamir sistemleri uygulandı. Alternatif primer ile birlikte tamir seti uygulanan gruplarda tamir sistemlerinin kendi primerleri çıkarılıp, yerine alternatif primer kullanıldı. Örneklere 1200 termal döngü yapıldı. Ardından makaslama bağlantı kuvvetlerinin karşılaştırılması amacıyla örnekler üniversal test makinesinde kırıldı (Instron; Canton, MA, USA) ve örnek yüzeyleri Tarama Elektron Mikroskop (Sem) analizi ile incelendi. Bu çalışmanın sınırları dahilinde kullanılan altrnatif primer ile birlikte elde edilen değerler kabul edilebilir şekildedir. Kuraray tamir seti genel olarak Voco tamir setine göre altyapı materyallerine daha iyi bağlanmaktadır. Cam porselen altyapı grubunda tamir setlerinin bağlanma kuvvetleri açısından anlamlı bir fark yoktur. Alternatif primer ile birlikte Voco tamir seti ile tamir edilen kıymetsiz alaşım altyapılarda bağlanma kuvvetini artırmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in-vitro study is to evaluate the bond strength of porcelain repair systems to several porcelain infrastructure materials using an experimental primer agent. A total of 180 cylindrical porcelain infrastructure materials were fabricated. 40 from zirconia, 40 from alumina, 40 from galvano, 40 from non precious alloy and 20 from a glass porcelain block. A total of 18 sub-groups (so that each group of 10 samples) was created. These materials embedded in self cure acrylic resin using special molds. . Specimens were finished by wet grinding using 300 and 500-grit abrasive foil in order to achieve a completely standart, flat and smooth surface. All specimen bonding surface were airborne-particle abraded with 50-µm aluminum oxide for 10 seconds. Two different porcelain repair systems and a experimental primer were used for repair procedures. According to manufacturer's instructions, the experimental primer used in this study was not compatible with glass porcelain infrastructure. Thus glass porcelain group was divided in to two equal subgroups and the other four infrastructure groups were divided in to four equal subgroups. Kuraray repair kit was applied one of the glass porcelain subgroups. For the other half of the glass porcelin subgoups, Voco repair kit was applied. For the other 4 infrastructure group, respectively, Kuraray repair system, Kuraray repair systems with experimental primer application (Z-Prime Plus, Bisco Inc. Schaumburg, USA), Voco repair system and Voco repair systems with alternative primer application was applied. In groups that applied repair kit with experimental primer, primers were removed from their own, experimental primer was used instead of. Specimens were thermocycled in water for 1200 cycles. Shear bond strenghts were determined with a mechanical testing device (Instron; Canton, MA, USA) and SEM analysis was performed in order to examine the specimens surfaces. With in the limitation of this study, shear bond strenghts obtained using alternative primary agent was acceptable. In generally, Kuraray repair kit had a statistically stronger bond strenght to base materials than Voco repair kit. There was no statistically difference between the repair kits in glass porcelain group. Adding the alternative primer to Voco repair kit has increased the shear bond strenghts in non precious alloys.