Hemodiyalizde hipotansiyon gelişen bireylere uygulanan akupres'in kan basıncı ve yorgunluk düzeyine etkisi
The effect of acupressure performed for the individuals who developed hypotension during hemodialysis upon blood pressure and fatigue level
- Tez No: 352978
- Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TAŞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, akupres, kan basıncı, yorgunluk, hemşirelik
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Hipotansiyon hemodiyaliz işlemi esnasında en sık karşılaşılan akut komplikasyonlardan biridir. Bu çalışma, hemodiyalizde hipotansiyon gelişen bireylere elektrostimülasyon cihazı ile 12 seans uygulanan akupres'in kan basıncı, baş ağrısı ve yorgunluk düzeyine etkisini belirlemek amacı ile randomize kontrollü deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma, iki il merkezindeki dört hemodiyaliz merkezinde, 67 kişi müdahale, 68 kişi plasebo grubuna alınan 135 hasta ile yürütülmüştür. Çalışmada etik kurul onayı, bireylerden yazılı bilgilendirilmiş onam formu ve T.C. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz ve Daire Başkanlığı'ndan 93/42 EEC belgesi alınmıştır. Araştırmada veriler, anket formu, visüel analog skala (VAS) ağrı ve yorgunluk skalası ile Piper yorgunluk ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Formlar uygulamanın başlangıcında (birinci izlem) ve dört hafta sonra (ikinci izlem) uygulanmıştır. Elektrostimülasyon cihazı, müdahale grubundaki bireylere çalışır vaziyette, plasebo grubundaki bireylere pilleri çıkarılarak çalışmaz vaziyette bir ay süre ile haftada üç kez her diyaliz seansının üçüncü saatinde Neiguan (p6) akupunktur noktasına bağlanmıştır. Dört haftalık uygulamanın bitiminde formlar yeniden uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, t testi, tek yönlü varyans analizi, Student-Newman-Keuls testi, Pearson korelasyon analizi, Ki kare, McNemar ve McNemar Bowker testleri kullanılmıştır. Müdahale grubundaki bireylerin plasebo grubundakilere göre uygulama süresince tüm seanslarda sistolik ve diastolik kan basınçlarının, kan akım hızlarının ve gerçekleşen ultrafiltrasyon değerlerinin daha yüksek olduğu (p< 0.05) saptanmıştır. Gruplar arası birinci izlemde VAS ağrı, VAS yorgunluk ve Piper Yorgunluk ölçeğinden aldıkları puan arasında bir fark bulunmazken (p>0.05), ikinci izlemde müdahale grubundakilerin plasebo grubundakilere göre VAS ağrı, VAS yorgunluk ve Piper Yorgunluk Ölçeği'nin duygulanım, duyusal alt boyutları ile toplam yorgunluk puanlarının düştüğü belirlenmiştir (p< 0.05). Çalışma sonucunda elektrostimülasyon cihazı ile Neiguan (P6) akupunktur noktasına uygulanan akupres'in, sistolik ve diastolik kan basıncı regülasyonu sağladığı, VAS ağrı ve VAS yorgunluk şiddetini azalttığı, Piper Yorgunluk Ölçeği alt boyut ve toplam yorgunluk puan ortalamalarını azalttığı belirlenmiştir. Bu sonuca göre, hemodiyaliz hastalarında kan basıncı regülasyonu sağlamak, yorgunluk ve ağrı şiddetini azaltmada akupres'in hemodiyaliz seansı esnasında farmakolojik yöntemlerle birlikte kullanılması ve yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Hypotension is one of the most commonly seen acute complications during hemodialysis. The present study was designed in randomized controlled model in order to determine the effect of acupressure performed for 12 sessions using electrostimulation device for those who developed hypotension during hemodialysis upon blood pressure, severity of headache and fatigue level. The study was conducted with a total of 135 patients; being assigned to an intervention group of 67 participants and to a placebo group of 68 participants at four hemodialysis centers located in the city centers of two provinces. Official approval of ethical committee, written informed consents of the participants and 93/42 EEC certificate from medical device institution of Ministry of Health of Republic of Turkiye were obtained. The data were gathered using a questionnaire form, visual analogue scale (VAS) for pain and fatigue and Piper fatigue scale. The questionnaire forms were administered at the beginning of the implementation (first follow-up) and four weeks later (second follow-up). At the third hour of dialysis session, three times a week, for one month; the electrostimulation device was tied to Neiguan (p6) acupuncture point and operated for those in intervention group but for those in the placebo group, the device was tied to the same acupuncture point but not operated with batteries removed. At the end of the four-week implementation, questionnaire forms were administered again. For the data assessment; t test, one way analysis of variance, Student-Newman-Keuls test, Pearson correlation analysis, Chi-square, McNemar and McNemar Bowker tests were used.