Yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin kurumsal itibar algılamalarının belirlenmesi
Determining corporate reputation perceptions of nurse managers and nurses
  1. Tez No: 353018
  2. Yazar: YILDIZ AYŞE KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE BAHÇECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi, Hemşire, Reputation, Corporate Reputation Managemet, Nurse
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Araştırma, kamu ve özel hastanede çalışan yönetici hemşire ve hemşirelerin kurumsal itibar yönetimine ilişkin algılarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı ve İstanbul ili sınırları içinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı iki eğitim ve araştırma hastanesi ile iki özel hastaneden gerekli izinler alındıktan sonra 765 hemşire ile 15 Aralık 2011- 13 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve Fombrun tarafından geliştirilen“İtibar Katsayısı Ölçeği”kullanıldı. Veriler tanımlayıcı istatistiksel metotların yanı sıra (aritmetik ortalama, yüzdelik, standart sapma, Cronbach Alfa), Faktör Analizi, Oneway Anova,Tukey HSD Test, Mann Whitney-U ve Kruskall Wallis-H Testleri kullanılarak analiz edildi. İtibar Katsayısı Ölçeğinin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,901 bulundu. Yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin genel kurumsal itibar algı puan ortalaması 3,49±0,88 ve kurumsal itibarı olumlu algıladığı; eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan yönetici hemşirelerin puan ortalaması 3,60±0,53 ve hemşirelerin puan ortalamasının 3,53±0,65 olduğu ve kurumsal itibarı olumlu algıladığı; özel hastanede çalışan yönetici hemşirelerin puan ortalaması 3,37±0,65 ve hemşirelerin puan ortalamasının 3,40±0,59 olduğu ve kurumsal itibarı olumlu algılamadığı görüldü. Yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin kurumsal itibar yönetimine ilişkin algıları arasında özellikle eğitim ve araştırma hastanelerinde sorun yaşanmış olduğu görüldü. Kurumsal itibar yönetiminin, medeni durum, eğitim durumu, aylık gelir, çalışma yılı, kurumda çalışma yılı,çalışma şekli ve bakım verilen hasta sayısı ile istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar olduğu saptandı. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin kurumsal itibar yönetimine ilişkin algısını geliştirmek amacıyla önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
The research was made in order to determine corporate reputation perceptions of nurse managers and nurses. The study was conducted between 15.12.2011 and 13.06.2012 with 765 nurses working at two research and training hospitals and two private hospitals in Istanbul. Data were collected by the“Introductory Information Form”,“Reputation Quotient Scale”(6 sub-dimensions consisted of emotional commitment, quality of the goods and services, leadership, working environment, social responsibility, and financial performance). The data were evaluated by percentage, arithmetic mean, standard deviation, Cronbach Alfa, factor analysis,One Way Anova,Tukey HSD Test, Mann Whitney–U, and Kruskall Wallis-H tests.It was seen that the general corporate reputation perception mean score of nurse managers and nurses was 3,49±0,88 and they had a positive perception of corporate reputation; whereas the mean score of the nurse managers and nurses working at research and training hospitals were 3,60±0,53 and 3,53±0,65,respectively and they had a positive perception of corporate reputation The mean scores of nurse managers and nurses working at private hospitals were found as 3,37±0,65 and 3,40±0,59respectively and it was seen that the did not have a positive perception of corporate reputation. It was determined that marital status, educational status, and monthly income which were among the descriptive features of nurses and years of professional work, years worked at the institution, manner of work, and number of patients which were among the professional features of nurses affect the sub-dimensions of corporate reputation and a statistically significant difference was observed between them.This research has revealed that nurse managers and nurses working especially at research and training hospital experience problems in the perception of corporate reputation. Nurse managers and nurses should participate in training programs about corporate reputation management in order to contribute to the creation, preservation and improvement of corporate reputation management.