Kozan sancağında yaşayan Osmanlı Ermenilerinin siyasi faaliyetleri
The politikal activity of the Ottoman Armenians living in Kozan sanjak
  1. Tez No: 353032
  2. Yazar: ŞAMİL YAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. M. VEDAT GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kozan Sancağı, Ermeni, Hacin, Sis, Tehcir, Fransa, İngiltere, Kozan Sandjak, Armenian, Hadjin, Sis, Relocation, France, Britain
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada Kozan Sancağında yaşayan Ermenilerin 1865?1920 tarihleri arasındaki siyasî faaliyetleri incelenmiştir. 1877?1878 tarihlerinden sonra Ermeni Sorunu'nun uluslararası boyut kazanmasıyla Fransa ve İngiltere'nin Kozan Sancağında yaşayan Ermeniler üzerine ilgilerinin arttığı görülmektedir. Hiç kuşkusuz bunda İngiltere ve Fransa'nın siyasî, ekonomik ve sosyal çıkarları birinci dereceden rol oynamıştır. 1909 Adana Ermeni İsyanı öncesinde Kozan Sancağında yaşayan Ermenilerin silâhlanıp, örgütlendikleri görülmektedir. Kozan Ermenileri toprak üzerinde de hâkim olarak Kilikya'daki Ermeni Devleti'ne alt yapı oluşturmak ve müstakbel Ermeni Devleti ile birleşmek arzusundaydılar. Davaları için Rusya, Amerika ve İngiltere'den yeterli destek göremeyen bölge Ermenileri Fransa'nın eksilmeyen desteği sayesinde Kozan Sancağı merkezli bir Kilikya Ermeni Devleti kurma ümidini muhafaza ettiler. Bu yüzden Ermeniler Fransa'nın bölgeyi işgal etmesine büyük bir destek vermişlerdir. Ancak Ermenilerin Anadolu'daki son isyanları da başarısızlığa uğramıştır. Kozan Sancağında nüfus çoğunlukları olmaksızın devlet kurmaya çalışan Ermenilere karşı Türk Milleti büyük bir direniş göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the political activity of the Armenians living in Kozan Sanjak between 1865- 1920 has been observed. After the date of 1877-1878, as the Armenian Question won the international dimension, France and England?s interests on Armenians living in Kozan Sandjak increased.Undoubtedly, England and France's political, economic and social interests have played extremely important role on this issue.Before The Adana Armenian Rebellion in 1909, the Armenians living in Kozan Sandjak had armed and organized. The Armenians in Kozan, being the dominant side, had a great desire of constructing a base for the Armenian of Cilicia and wanted to unite with the Aremanian State that will be established in the future. The Armenian living in the region couldn?t get enough support from Russia, USA and Britain. On the other hand by means of continuous support from France, They preserved their hopes for establishing an Armenian State centered in Clicia. For this reason, the regional Armenian boosted their support for France to occupy the region. However, Armenian Rebellions failed in occupying the region in their last attempt. The Turkish Nation showed a great resistance against attempts of establishing a new state of Armenians who lacked majority in population.