Müdelles hadis ve tedlis yapan raviler
Mudalles hadith and who do tadlis
  1. Tez No: 353120
  2. Yazar: MUSTAFA TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMETTİN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tedlîs, Müdelles Hadis, Râvî, Rivâyet, Sened, Müdellis, Tadlis, Mudellas Hadith, Rawi(Narrator), Narration, Evidence, Mudallis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde araştırmanın konusu, kapsamı, yöntemi, amacı ve önemi gibi çalışmayla ilgili temel bilgiler verilmektedir. Bunun yanı sıra sıhhat bakımından hadis türlerinden söz edilerek konuyla igili kaynaklara değinildi.Birinci bölümde tedlîs kavramının analizini de içine alan konuyla ilgili terimlerin kavramsal çerçevesi çizildi.Hadis rivayetinde tedlîs adını verdiğimiz ikinci bölümde, tedlîsin ortaya çıkışı, çeşitleri ve tedlîste kullanılan rivayet lafızları konuları örnekleriyle birlikte ele alındı.Bunun yanı sıra tedlîsin hükümleriyle ilgili görüşlerle beraber tedlîs yapan ravilerden söz edildi. Tedlîsin hangi türleri hangi hadis imamları tarafından niçin reddedildi? Tedlîsin hangi türleri hangi hadisçiler tarafından ne tür koşullar ileri sürülerek kabul edildi? Bu bölümde ravi ve rivayete göre kabul ve red açısından tedlîs ele alındı. Son olarak, müdellis râvî isimleri, hem alfabetik sistemle hem de tabakat sistemiyle zikredildi.
Özet (Çeviri)
The research includes an introduction and two main parts:In the introduction, the basic information about the scope, method and the purpose of the research is given. In addition, types of the Hadith in terms of health are discoused and the sources about the subject are mentioned.The conseptual framework of the terms about the subjects including the analysis of the consept of tadlis was drawn in the first part.In the second part, as tadlis hadith narration, the emergence of tadlis, types of tadlis, and the subject on words of narrations used in tadlis are argued with examples.In addition, with the views about rules of tadlis, it is also mentioned the narrators of the Probhet Mohammad?s hadith. Which kinds of tadlis were refused by which hadithors? Which kinds of hadith were accepted hadithors in which conditions? Tadlis were discussed in terms of acception and rejection and accorting to do narrator and the narration in this part. Lastly, mudallis?s names were mentioned both alphabetically and as a community.