The j-curve hypothesis: An investigation of bilateral trade between Nigeria and European Union
J-eğrisi hipotezi: Nijerya ve Avrupa Birliği arasındaki ikili ticaret üzerine bir inceleme
- Tez No: 353140
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: J-eğrisi, Marshall-Lerner (ML) koşulu, Dış ticaret dengesi, Döviz kuru, J-curve, Marshall-Lerner (ML) condition, Trade balance, Exchange rate
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez, Nijerya ve AB ile Nijerya ve AB(15)'i oluşturan ülkelerin herbiri arasındaki ticarette, kısa vadede j-eğrisi etkisini ve uzun vadede Marshall-Lerner ( ML ) koşulunu incelemektedir. Çalışma ellialtı çeyreklik(1999:Q1 -2012:Q4 ) dönemi kapsamakta ve eşbütünleşme ve hata düzeltme modellemeye yönelik otoregresif dağıtılmış gecikme ( ARDL - sınır - testi) yaklaşımını kullanmaktadır. Çalışmada, Nijerya ve AB arasındaki ticarette j-eğrisi etkisine rastlanmamış ve Marshall - Lerner ( ML ) koşulunun da sağlanmadığı tespit edilmiştir. Nijerya ile AB(15)'i oluşturan ülkeler arasındaki ikili ticarete bakıldığında ise, j-eğrisi etkisine Nijerya'nın Avustırya, Danimarka, Almanya ve İtalya ile olan ikili ticaretinde rastlanmış ve Marsall-Lerner (ML) koşulu da sadece Nijerya'nın Luxemburg ile olan ticaretinde sağlanmıştır. Doviz kuru bu ülkelerle olan ticarette bir politika aracı olarak kullanılmak isteniyorsa, dış ticaret dengesini iyileştirmek için Naira bu ülkelerin paralarına karşı değer kazanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the bilateral J-curve effects in the short-run and the Marshall–Lerner (ML) condition in the long-run between Nigeria and European Union in particular and between Nigeria and each of the countries that made up E.U.15. The study covers the period of fifty-six quarters (1999:Q1–2012:Q4) and employs Autoregressive Distributed Lag (ARDL - bounds-testing) approach to cointegration and error correction model to analyse the relationships. The study found no evidence of J-curve and also the Marshall–Lerner (ML) condition is not satisfied in the bilateral case between Nigeria and European Union, but found the evidence of J-curve in the bilateral cases between Nigeria and each of Austria, Denmark, Germany and Italy in the short-run, while in the long-run, the Marshall-Lerner (ML) condition exists only in the case of Luxemburg. The study concludes with strong support for the assertion that real exchange rate changes alone can only be used as a policy tool to design and control Nigeria's trade balance if the naira is to be appreciated against the currencies of this group of countries.