Türkiyede Yenilenebilir Enerjiye İktisadi Bakış
An economic outlook to renewable energy in Turkey
  1. Tez No: 353147
  2. Yazar: SEÇİL KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Enerji Arz Güvenliği, Küresel İklim Değişikliği, Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Haritası, Sürdürülebilir Kalkınma Zirveleri, Renewable Energy, Energy Supply Security, Global Climate Change, Turkey's Renewable Energy Map, Sustainable Development Summits
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde enerji ülkelerin ekonomik hayatları için son derece önemli bir girdi olup, ekonomik, sosyal ve çevresel pek çok etki ortaya çıkartmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma mottosu ile hareket etmeye başlayan toplumlar için enerjinin bu yönü giderek daha önemli hale gelmektedir. Çünkü bir yandan elektrik enerjisi üretilirken bir yandan da küresel sorunların ortaya çıkmasına neden olan karbondioksit gazı salınmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunlar ekolojik sistemin kendi dengesini bulmasına yardımcı olacak yenilenebilir enerji kaynaklarının üzerindeönemle durulması ile sonuçlanmıştır. Bugün gelişen teknolojiler sayesinde, ülkelerin artan enerji ihtiyaçları yenilenebilir enerji kaynaklarından verimli, düs?ük maliyetli, sürekli, güvenilir, kesintisiz ve temiz bir s?ekilde karşılanabilmektedir.Türkiye gibi gelişmekte olan ve enerjide başka ülkelere bağımlı olan bir ülke için yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik boyutu son derece önemlidir. Türkiye'de rüzgar, güneş, biokütle, hidroelektrik, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyel rezervleri bulunmaktadır. Bu çalışmada amaç, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamını bir harita üzerinde göstermek ve gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji kullanımının GSYİH'ya etkisini incelemektir. Bu amaçlar doğrultusunda önce yenilenebilir enerji kaynakları başlıklar halinde tanıtılmış, Dünya'da yenilenebilir enerji kaynaklarının durumuna bakılmış ve daha sonra Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyeli ve kullanımı incelenmiştir, Türkiye'nin yenilenebilir enerji zenginliğinin görsel açıdan anlam kazanması için Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Haritası oluşturulmuştur, yenilenebilir enerji tüketiminin ülkelerin GSYİH'larına etksini incelemek için son bölümde ekonometrik inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
oday, energy is very important input for the countries economic life and it creates various economic, social and environmental results. For the countries who started to act under the sustainability motto, this side of the energy started to be more important, because at one side, by generating electricity carbon dioxide gas destroys environment, that creates global problems, at the other side, scientists and economists concern to renewable energy sources, which helps environment to find its ntural balance. Today, by the improved technologies, countries increased energy needs can be provided with renewable energy sources efficiently, economicly, continually, secure and clean. The economic side of the renewable energy sources is very important for the developing countries like Turkey, which is dependent to other countries for the energy sources. In Turkey there are potantional reserves of renewable energy sources such as, wind, solar, biomass, hydroelectric and geothermal energy. The aim of this work is to show Turkey's all renewable energy sources on a map and to examine the effects of renewable energy usage in developing countries on real GDP. For reaching these goals first the renewable energy sources are introduced by topics, than the situation of renewable sources on the world is examined, than Turkey's renewable energy sources potantional, production and consumption examined and Turkey's renewable energy map is created, at the end, an econometric model is created to examine the effect of renewable energy usage on real GDP on developing coutries.