Kullanıcı katılımlı çevirimiçi coğrafi bilgilendirme sistemlerinin rekreasyon alanlarının daha efektif kullanımına yönelik olarak geliştirilmesi
Development of participatory approaches and geographical information systems(pagis) for effective usage in recreation areas
  1. Tez No: 353146
  2. Yazar: ESRA BULUT PEYNİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM EVREN YANTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Katılımcı Yaklaşımlı Coğrafi Bilgi Sistemleri, Rekreasyon Alanları, Yerel Yönetim, Arayüz Tasarımı, Veri Görselleştirme, Participatory Approach of Geographic InformationSystems, Recreation Areas, Municipality, Interface Design, Data Visualization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Harita tabanlı coğrafi bilgi sistemleri kentlerin planlanması, yönetilmesi, kararların alınması gibi birçok karmaşık bilgiyi aynı anda analiz edebilmektedir. Kentte yaşayan bireylerin ortak taleplerini karşılamak için faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların hizmetlerini aksatmadan yerine getirebilmesi, bu kurum ve kuruluşların kent bilgisine sağlıklı bir şekilde hâkim olmasıyla mümkündür. Bu durum, kent planlamalarını pratik bir yol olarak harita tabanlı veri sağlayacak CBS ile ilişkilendirir. Web 2.0 ise internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı bir sistemi tanımlar. İşte bu araştırma, yerel kullanıcıların İstanbul özelinde rekreasyon alanları hakkında detaylı ve güncel bir veri tabanı oluşturulmasına yönelik olarak kullanılacak internet tabanlı (WebGIS) ve kullanıcı katılımlı (PAGIS) Coğrafi Bilgi Sisteminin ideal arayüz tasarımı kriterlerini incelemektedir. Bahsi geçen sistemleri bilgi toplama, depolama, işleme, değerlendirme ve paylaşımına yönelik süreçler üzerinden arayüz tasarımı kriterleri açısından ele almaktayım. Araştırmanın, kentte yönetim ve rekreasyonel olarak faaliyet gösteren kuruluşlar ile yerel halkın etkileşimini artıracak şekilde efektif bir çözüm yolu bulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Map-based geographical knowledge systems are able to analyze simultaneously lots of complicated knowledge about many issues like governing, decision-making and designing in metropolitan cities. Organizations and institutions in metropolitans have to operate to provide common demands of the people who live in together. This target is possible only by the way of having deep knowledge on metropolitan life. Therefore, metropolitan planning is associated with GIS as a practical method which provides map-based data. In this context, Web 2.0 means the system which is created by internet users commonly and collectively. This study is going with the help of user-oriented data input system emerging from Web 2.0. In this study, I want to show that people can create data base on digital maps which show recreation areas in Istanbul by the help of PAGIS and WEBGIS. I dealt with the process detail in which there are many operations about collection, storage, operate analyze, evaluate and syntheses. Also I aim to investigate realistic solutions for official or unofficial institutions which serve the people in public places.