Sürdürülebilirlik adına yenilenebilir enerji kaynaklarına (YEK) yönelik politikalar ve uygulamalar bakımından Türkiye–Almanya karşılaştırılması
Comparison of Türkiye and Germany in terms of policies and practices towards renewable energy resources (RES) for sustainability
- Tez No: 957511
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM MEHMET BAYDUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Enerji, Siyasal Bilimler, Economics, Energy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Alternatif enerji, Ekolojik ekonomi, Ekonomi politikaları, Ekonomik politikalar, Ekonominin dış politika aracı olarak kullanımı, Enerji ekonomisi, Sürdürülebilir enerji, Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir enerji kaynakları, Çevre ekonomisi, Alternative energy, Ecological economics, Economic policies, Economic statecraft, Energy economy, Sustainable energy, Sustainability, Renewable energy resources, Environmental economics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezle emperyalizm, sömürgecilik ve sanayileşme ile temelleri atılan ve özellikle iki Dünya Savaşı sonrası bugünkü halini alan baskın ekonomik ve politik yeni düzen ve burada enerjinin ne denli önemli bir güç faktör ve aracı olduğu farklı yönleriyle görülmüştür. Bu düzende sürdürülebilirlik, ilişkili diğer başlıklarla çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu rolün doğru analiz edebilmesi için, ilgili kavram ve alanlar ile aradaki ilişkilerin birlikte ve çok yönlü ele alınmasını gerektirmektedir. Genelde fosil enerji kaynakları ve bunlara sahip olunmasına göre şekillenen bu düzenin, ekonomik, politik, teknolojik yönleri yanında, çevre ve iklim ile buradaki zararları sebebiyle sağlıkla ilgili yönleri de vardır. Fosil kaynaklara ve ilişkili ekonomik ve politik araçlara sahip olan ya da bunları kontrol eden hegemonik güçlerin hakimiyetindeki bu düzende, tüm bu yönlerde bağımsız, güvenli ve çeşitli politika ve çözümlerle sürdürülebilir olmamanın bedeli ekonomilere ağır olmaktadır. Türkiye ve Almanya enerji konusunda yüksek dışa bağımlılıkları olan, bundan dolayı yüksek bedeller ödeyen iki ülkedir. Almanya dünya ekonomi ve politikasındaki güncel pozisyonu ve çözüm noktasında, dünyada kabul gören yenilenebilir enerji kaynak ve teknoloji politikalarıyla, Türkiye gibi ülkeler için, konuyla ilgili tüm bu yönlerde, disiplinlerarası bir bakışla durum analizi yapmada ve çözümler aramada da yardımcı olacak bir örnektir. Buradan hareketle tezde, iki ülke arasında, iktisadi bir temelle, disiplinlerarası analizlerle, enerjide Türkiye'nin mevcut durumunun sürdürülebilir olup olmadığına bakılmıştır. Ayrıca sadece bununla kalmayarak, yapılan analiz ve hesaplarla başta Almanya'daki faydalı uygulamalarla, çözüme yönelik potansiyellerin ortaya konulması ve tüm ilgili karar vericilere yardımcı olunması da amaçlanmıştır. Enerji ve sürdürülebilirlikte Türkiye'nin de maruz kalabileceği önemli riskler ve eksikleri vardır; bazı hedeflere rağmen önemli potansiyeller kullanılmamaktadır. Tezle ayrıca önemli kriter ve çözümler gösterilmiş, potansiyelleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis demonstrates the dominant new economic and political order, founded on imperialism, colonialism, and industrialization, and particularly after the two World Wars, and how energy plays a significant power factor and tool within it, from various perspectives. Sustainability plays a crucial role within this order, along with other related topics. A correct analysis of this role requires a multifaceted and integrated approach to the relevant concepts and fields, as well as their interrelationships. This order, generally shaped by fossil energy resources and their ownership, not only has economic, political, and technological aspects, but also healthrelated aspects due to environmental and climate impacts. In this order, dominated by hegemonic powers that own or control fossil resources and related economic and political instruments, the cost of not being sustainable in all these areas through independent, secure, and diverse policies and solutions is heavy for economies. Turkey and Germany are two countries with high external dependence on energy, and therefore pay a high price. Germany's current position in global economics and politics, along with its globally accepted renewable energy resource and technology policies, is a helpful example for countries like Turkey to analyze the situation and seek solutions from an interdisciplinary perspective on all relevant aspects. Based on this, the thesis examines the sustainability of Turkey's current energy situation between the two countries, using an economic foundation and interdisciplinary analysis. Furthermore, the analysis and calculations, drawing primarily on useful practices in Germany, aim to reveal potential solutions and assist all relevant decision-makers. Turkey faces significant risks and shortcomings in energy and sustainability; despite some targets, significant potential remains untapped. The thesis also outlines key criteria and solutions, and calculates potential.