Gazete haberlerinde kadına yönelik şiddetin temsil biçimleri ve ataerkil ideoloji (Cumhuriyet, Zaman, Hürriyet, Posta Gazeteleri örneklemi)
Newspaper representations of violence women in news formats and patriarchal ideology (Cumhuriyet, Zaman, Hürriyet, Posta Newspapers sample)
- Tez No: 353171
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, ataerkillik, kadın, Ģiddet, medya, Gender, patriarchy, women, violence, media
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kadına yönelik şiddet, bir toplumsal cinsiyet sorunudur. Medya da kadına yönelik şiddet haberlerine sıklıkla yer vermektedir. Kadınlar medyada, genellikle şiddet haberlerine konu olmakta ya da cinsel obje olarak yer almaktadır. Medya cinsiyetçi söylemi üretmekte ve toplumsal dolaşıma sokmaktadır. Medyadaki bu cinsiyetçi söylemi ortaya çıkarmak medyanın toplumları etkileyebilme ve değiştirebilme gücüne bağlı olarak önem kazanmaktadır. Çalışmanın konusu gazete haberlerinde kadına yönelik şiddetin temsil biçimleri ve ataerkil ideolojidir. Çalışmada kadına yönelik şiddet; şiddetin türü, şiddet uygulayanın cinsiyeti, şiddet uygulayanın kadına yakınlığı, şiddetin nedeni ve şiddet uygulanan yer boyutlarında değerlendirilmektedir. Çalışma, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet arasındaki bağı ortaya çıkarmaya yöneliktir. Bu amaç doğrultusunda Cumhuriyet, Zaman, Hürriyet ve Posta gazetelerindeki kadına yönelik 87 şiddet haberi, haber değerlendirme formu aracılığıyla incelenmekte ve içerik analiziyle değerlendirilmektedir. Araştırmanın bulgularına göre gazetelerde kadına yönelik şiddet, sansasyonel bir şekilde yer almaktadır. Kadın şiddet eyleminin mağduru olarak yansıtılmaktadır. Erkek şiddetine; namus, aldatma gibi nedenlerle meşruluk kazandırılmaya çalışılmaktadır. Kadına yönelik şiddet, gazete haberlerinde bireysel bir sorun olarak yansıtılmaktadır. Erkek şiddetinin ataerkil ideolojiden kaynaklanan bir sorun olduğuna yer verilmemektedir.
Özet (Çeviri)
The violence against women is the problem of gender. Media gives often place to the violence against women. The women at media often being subject to violence news or are located as sexual objects. Media is producing sexist discourse and is circulated as social. Reveal the sexist discourse in the media to influence society and the media to change depending on the strength is important. The study is the subject of newspaper reports of violence against women is a form of representation and patriarchal ideology. In the study of violence against women; type of violence, of violence against women gender, the proximity of violence to women, cause of violence and place of violence is evaluated in dimensions. The study link between violence against women and gender are intended to elicit. For this purpose, Cumhuriyet, Zaman, Hürriyet and Posta violence against women in newspaper news 87 through evaluation forms are examined and analyzed with content. According to the findings of the study on violence against women in the newspapers, is located in a sensational manner. Women are recognized as victims of violence. Male violence are trying to gain legitimacy with reasons of honor and deceit. Violence against women, newspaper reports are reflected as an individual problem. Male violence is not given a place as problem caused by the patriarchal ideology .