Mersin'in lojistik sektörünün gelişmişlik düzeyinin belirlenmesi
Defining the advancement of logistic sector of mersin
- Tez No: 353172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ TÜZÜN RAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, denizyolu taşımacılığı, liman, Mersin, Rotterdam, İzmir, Logistics, marine transportation, port, Mersin, Rotterdam, İzmir
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde ekonomilerin giderek birbirlerine yakınlaşmaları ile üretim ve pazarlamanın uluslararası düzeye erişmesi, malların güvenli bir biçimde ulaştırılmasını, lojistik ve lojistik faaliyetlerinin önemini artırmaktadır. Bugün dünya ticaretinde olduğu gibi, Türkiye ticaretinin önemli bir kısmı da; faaliyet alanı uluslararası özellik taşıyan denizyolu taşımacılığı ile yapılmaktadır. Mersin sahip olduğu lojistik potansiyeli ve sunduğu lojistik hizmetlerle hem Türkiye dış ticaretine hem de iç pazara önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda; bu çalışma ile, Türkiye'nin en büyük limanı ve Akdeniz'in lojistik üssü olarak görülen Mersin İli'nin, denizyolu lojistiğinin mevcut durumunun ortaya konulması amaçlanmıştır.Bu çalışmada; Mersin İli'nde faaliyet gösteren ve faaliyet alanı uluslararası taşımacılık olan firmalarla yüz yüze görüşmeler yapılarak elde edilen veriler, araştırmanın materyalini oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik analizinden yararlanılmıştır. Çalışmada; incelenen firmaların % 80,5'inin İl'in sahip olduğu coğrafi konumu büyük bir avantaj olarak gördüğü belirlenmiştir. Ayrıca uzmanlaşmamış işgücü istihdamının, sektörü olumsuz etkilediği, limanın altyapı eksikliklerinin bulunduğu, firmaların kurumsal yapı oluşturamadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays different economies getting closer to eachother and also production and marketing reaching to international levels resulted in logistics and logistic activities to gain importance as goods need more secure ways to be transported. As in world trade today, a great proportion of Turkey's trade; is carried through marine transportation which has international field of activity. Having logistic potential and offering logistic services; Mersin provides important contributions to both Turkey's foreign trade and domestic market.In this context, with this work Turkey's biggest harbour and seen as Mediterranean's logistic base the city Mersin's current marine logistic position has been studied.In this work the data has been collected from firms which operate in Mersin and has international field of activity. And this data is the sole material which is gathered from face to face interviews with these said firms. In evaluating the data descriptive statistical analysis has been used. The % 80,5 of the firms that are in this work see that the city has a massive geographical advantage. Also unspecialized workforce employment having negative effects on this business area, the harbour having infrastructure deficiency, and firms not being able to form a corporate business were detected and studied.