H.1317 (M.1899- 1900) tarihli Bahriye Salnamesinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
The evaluation and transliteration of the H.1317 (M. 1899-1900) Naval Almanac
  1. Tez No: 353253
  2. Yazar: MEHMET ZAHİD SARAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Bahriye Salnamesi, Denizcilik, Ottoman, Naval Almanac, Marine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 555
Özet
Osmanlı Devleti'nin son dönemleri hakkında gerek donanma gerekse teşkilat konusunda ayrıntılı bilgiye sahip olacağımız bu salname İstanbul Taksim'deki Atatürk Kitaplığı'ndan temin edilerek tamamen günümüz harflerine çevrilmiştir. Bu salnamede ait olduğu nezaretin donanmasına ilişkin geniş bilgiler, görevli kadro ve buralarda bulunan zevat hakkında bilgiler içerir. Bu kişiler hangi görevlerde, aldıkları madalyalar ve nerede aldıklarını içermektedir. Salname değerlendirilmeden önce de bu makamlar ve bahriye teşkilatından bahsedilerek araştırma yapan kişilere bir ön bilgi verilecektir. Çalkantılı yıllar olması hasebiyle sadece denizcilik değil devlet teşkilatı hakkında da bilgiler içermektedir. XX. yüzyılın başında Osmanlı donanmasının durumu da bizi dönem hakkında bir kanıya ulaştıracaktır. Tez tamamı günümüz harflerine çevrildikten sonra bibliyografya taraması yapılmış tezin asıl metni sonuna eklenmiştir. Önemli olan şahıs, yer isimleri, kurumlar ve kuruluşlar indeks hazırlanarak araştırmacılara yardımcı olması sağlanmıştır. Çalışmamızın esası H. 1317- M. 1899- 1900 tarihli salnamenin transkripsiyon çalışmasıdır. Fotoğraflama yöntemiyle elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This Naval Almanac, which includes detailed information about both the situation of the navy and the organization of the state in the last decades of Ottoman Empire, was supplied from Ataturk Library located in Taksim and translated into today's alphabet. The Almanac includes information about the navy in detail, the crew and the people who had been around this navy. In addition, it also includes the medals which were taken by these people and the information about where and how these medals were acquired. Before the elucidation of this almanac, a pre-knowledge will be given to investigators about these positions and marine organization. Because of the fact that those were the years of chaos, this almanac not only includes the information about navy but also the organization of the state. The station of the Ottoman navy in the beginning of 20th century will also get us the same assumption. The bibliography search of the thesis was done after the thesis totally translated into today's alphabet and the original text of the thesis was added at the end of it. The index, which includes important people, names of the places, and the foundations, was prepared to help the investigators. The source of our study based on the transcription work of the almanac dated H. 1317, M. 1899-1900. It was acquired by photography technique.