A comparative study on the portrayals of modern intellectuals in major works of James Joyce and Oğuz Atay
James Joyce ve Oğuz Atay'ın başlıca eserlerindeki modern aydın portrelerinin karşılaştırmalı incelemesi
  1. Tez No: 353252
  2. Yazar: YİĞİT SÜMBÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HASAN BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern aydın, modernite, modernizm, tutunamama, ruhsal felç, Modern intellectual, modernity, modernism disconnectedness, paralysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada ünlü İrlandalı yazar James Joyce'un Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi adlı romanı ve Dublinliler ana başlıklı öykü kitabından“Küçük Bir Gölge”,“Acı Bir Olay”ve“Ölüler”isimli öyküleri ile ünlü Türk yazar Oğuz Atay'ın başlıca romanlarından Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Eylembilim ve tek tiyatro oyunu Oyunlarla Yaşayanlar'da yansıtılan modern aydın insan profilleri karşılaştırmalı bir şekilde incelenecektir. Bu çalışma, bu iki yazarın kendi kültürel, politik, sosyal ve ekonomik ortamlarında modernleşme sürecinin modern aydın tipi üzerindeki etkilerini yansıtmadaki farklılıklarını ve benzerliklerini araştırmaktadır. Bu amaçla, söz konusu eserlerden seçilmiş belirli modern aydın tiplerine modernizm ve modern birey teorileri ışığında bir çözümleme uygulanmıştır. Bu tezde, özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında baş gösteren sosyal ve kültürel bunalımların yaratmış olduğu modern aydın kesiminin içinde bulunduğu hiçlik, anlam arayışı ve tutunamama gibi deneyimlerin, modernist edebiyatın en önemli konularından biri olduğu gerçeği üzerinde durulacaktır. Modern aydının içinde bulunduğu çıkmaz öncelikle James Joyce eserlerinde modernist bir edebî tarzda görülmektedir. Kendisi de ciddi bir Joyce okuru olan Oğuz Atay ise bu konuyu yine James Joyce eserlerine metinlerarası göndermeler yaparak ve Türk toplumuna uyarlayarak yansıtmıştır. Ancak bu çalışma, bu iki yazarın yaratılarında, farklı kültürel ortamlarda da olsa, modernizmin benzer sonuçlar doğurduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamakla birlikte, Oğuz Atay'ın Joyce etkisiyle kalmayıp onun aydın anlayışını kendi kültürüne, toplumsal ve ulusal yapısına uyarlayarak kendi aydın tipini yarattığını göstermektir.
Özet (Çeviri)
This thesis makes a comparative analysis of the following modernist texts in terms of the portrayals of modern intellectuals: The famous Irish author James Joyce's novel A Portrait of the Artist as a Young Man and short stories entitled“A Little Cloud”,“A Painful Case”and“The Dead”collected under the title of Dubliners and famous Turkish author Oğuz Atay's novels The Disconnected, Dangerous Games and Science of Action, and his only play Those who Live by Games. In this thesis, the portrayals of modern intellectuals in the aforementioned modernist works are examined in the light of the two authors' cultural, social, political and economic backgrounds during the process of modernization in Europe. With this object in mind, the similarities and differences in the portrayals of modern intellectuals in the works in question are comparatively analyzed in this study. The experiences of modern intellectuals such as 'nothingness', search for the meaning of existence and disconnectedness from society are to be dealt with as one of the most significant subject matters in modernist literature. The feeling of inbetweenness the modern individuals feel as a result of the socio-cultural depressions in the first half of the 20th century is best reflected in the works of James Joyce in a modernist literary style. Being a passionate reader of Joycean literature, Oğuz Atay reflects the same issues by making intertextual references to Joyce's major works and adjusting the subject matters into Turkish context. Thus, in this thesis, the fact that modernisation brings about similar outcomes in the literary creations of these two authors, though of different social and cultural environments, will be displayed. Additionally, this study will discuss that Oğuz Atay does not simply copy Joycean concept of 'intellectual' in his works; but he comes up with his own concept of intellectual by adjusting Joycean intellectuals into his own cultural, social and national environments.