Aydın merkezdeki mezar taşları
Aydın contained in central grave stones
- Tez No: 353254
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mezar Taşı, Şahide, Aydın, Gravestone, Witnesses to, Aydın
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Aydın merkezde yer alan mezar taşları tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Daha önce burada bulunan mezar taşlarıyla ilgili detaylı ve bilimsel bir çalışma yapılmaması açısından araştırmamız önem taşımaktadır. Tez; giriş, Türklerde mezar ve mezar geleneği, katalog, değerlendirme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. İncelenen mezar taşlarının 37'si Alihan Baba Türbesi haziresinde, 36'si Aydın Müzesi'nin bahçesinde, 17'si Kemer Cihanoğlu Mezarlığı'nda, 8 adedi ise Cihanoğlu Cami deposunda, 3 adedi Üveys Paşa Cami Bahçesi'nde yer almakta olup toplamda 99 adettir.. Birinci bölümde konunun tanımı, amacı ve sınıflandırılması, araştırma yöntemi ve konuyla ilgili kaynakların değerlendirilmedi yapılmıştır. İkinci bölüm Türkler'de ilkçağlardan itibaren mezar geleneği ve bu geleneğin etkileri anlatılmıştır. Üçüncü bölüm tezin kataloğunu oluşturmaktadır. Bu bölüme mezar taşları bulundukları yer açısından gruplandırılarak tanımları yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise araştırmamızın konusunu oluşturan mezar taşları malzeme, süsleme, teknik açıdan ele alınarak değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde ise mezar taşlarının tüm özellikleri göz önüne alınarak bulgular ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Located in the city center of tombstones are the subject of our thesis. More details about the grave stones here before and done a scientific study is important in terms of our research. Thesis introduction, tombs and funerary traditions in Turkey, catalog, evaluation and conclusion section consists of. Researched gravestones 37 Alihan Baba Tomb graveyard, the 36 Aydin Museum's yard, 17 Cihanoğlu Cemetery, 8 of them the Cihanoglu Mosque in the store, 3 of them Üveys Pasha Mosque in the Garden is located a total of 99 pieces . In the first section of the definition, purpose and classification, research methods and evaluate the resources provided are made on the subject. The second section of the Turks from the funerary traditions of antiquity and the effects of these traditions have been described. The third chapter of the thesis constitutes the catalog. This section tombstones where they have been defined by grouping terms. In the fourth chapter the subject of our research tombstones material, decoration, are carried out by technical terms. In the fifth chapter Considering all the features of tombstones to reveal the findings were studied.