Evli bireylerin benlik saygısı, kıskançlık düzeyi, evlilikteki çatışmalar ve evlilik doyumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The relationships among self- esteem, jealousy, marital conflict and marital satisfaction, in married people
  1. Tez No: 353282
  2. Yazar: EDA ZEYTİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik doyumu, benlik saygısı, romantik kıskançlık, evlilikte çatışma
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin benlik saygıları, kıskançlık düzeyleri, evlilikte yaşadıkları çatışmalar ve evlilik doyumları arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olup olmadığı ve bu değişkenlerin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, evlilik süresi, evlenme biçimi ve çocuk sayısı açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini 200 evli birey (111 kadın ? 89 erkek) oluşturmuştur. Ankara il merkezindeki 7 farklı semtte yaşayan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan katılımcılara verilen ölçekler, araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemi kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemine göre seçilmiştir.Araştırmaya katılan bireylere araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu (KBF), Stanley Coopersmith tarafından 1986?da geliştirilmiş olan Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği (BSÖ), Pines ve Aronson (1983) tarafından geliştirilen Romantik Kıskançlık Ölçeği, Hatipoğlu (1993) tarafından geliştirilen Evlilik Yaşamı Anketi (EYA) ve Çelik (2006) tarafından geliştirilen Evlilik Doyumu Ölçeği (EDÖ) dağıtılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde sosyal bilimler alanında istatistik analizi için kullanılan SPSS 20.0 programı tercih edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde t testi, çoklu regresyon analizi ve Pearson Momentler Korelasyon Katsayısından yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgularda evlilik doyumuyla en çok ilişkili bulunan değişkenin evlilik çatışması olduğu; benlik saygısı ve evlilik doyumu arasında düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Evli bireylerin benlik saygısı ile evlilikte yaşadıkları çatışmalar arasında da anlamlı bir ilişki olduğu, bu ilişkinin negatif yönde ve orta düzeyde olduğu elde edilen bulgular arasındadır. Diğer bir deyişle, düşük benlik saygısına sahip bireylerin evliliklerinde daha sık çatışma yaşadıkları belirlenmektedir. Araştırma bulgularında kıskançlık düzeyi ile diğer değişkenler arasında anlamlı düzeyde herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Yapılan t-testi sonuçlarına göre, evlenme biçiminin evlilik doyumu ile, yaşın benlik saygısı ve kıskançlık düzeyi ile, eğitim düzeyinin kıskançlık düzeyi ile, cinsiyetin evlilik çatışması ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Diğer değişkenler arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the relationship between self esteem, jealousy level, marital conflicts and marital satisfaction of married people, and to determine if these variables differ with gender, age, education level, duration of marriage, type of marriage, number of children.The sample of the research consist of 200 married individuals ( 111 female-89 male). The scales which are handed out to participants who reside in 7 different neighborhoods of Ankara city center and are willing to take part in the research, were applied by the researcher. The sample of the research was chosen by easy-accessible sampling method.The participants were handed out a personal information form (PIF) which was prepared by researcher, namely, Coopersmith Self-esteem Inventory (Coopersmith, 1986), Romantic Jealousy Scale (Pines and Aranson, 1983), Marital Life Scale (Hatipoğlu, 1993) and Marital Satisfaction Scale (Çelik , 2006). SPSS 20.0 is used for the analyze of the data, t-test, multiple regression analysis, and Pearson Moment Correlation Coefficient were used to analyze the data.It was found out that that, marital satisfaction is strongly related to marial conflict; and a low level of significant relationship was found between self-esteem and marital satisfaction. Also, it was found out that, self-esteem is negatively related at a moderate level to marital conflicts experienced by the individuals. It was found out that there was not any significant relationship between jealousy level and other variables. According to the t-test results, it has been found that marriage type is related to marital satisfaction, self-esteem is related to age, jealousy level is related to education level and age and marital conflict is related to gender. A significant difference was not found among the other variables.