Bir eğitim yöntemi olarak yaratıcı drama ve John Somers yaklaşımı
Creative drama as an educational method and John Somers approach
  1. Tez No: 353281
  2. Yazar: GÜLİSTAN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yöntem, Yaratıcı Drama, Bileşik Uyaran, John Somers, Methot, Creative Drama, John Somers, Compound Stimulus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, bir yöntem olarak eğitimde yaratıcı drama ve drama alanına katkılar sağlayan Somers'ın“bileşik uyaranlar”tekniği incelenmektedir. Çalışma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Veriler, bir yöntem olarak dramayı ve Somers'ın yakalaşımını ortaya koymak için alan yazında“doküman inceleme”ve“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılarak toplanmıştır.Araştırmada incelenen kaynaklar, dramanın eğitim veren tüm kurumlarda, öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmeleri için önemli bir eğitim yöntemi olarak kullanabileceğini ortaya koymaktadır. Çalışma da ele alınan Somers'ın drama yaklaşımını oluşturan“bileşik uyaranlar”tekniği, eğitim-öğretim ve öğrenme sürecinde, öğreneni kurgulamaya/hayal etmeye/bağlantı kurmaya, doğaçlamalarla keşfetmeye, doğaçlamaları seçmeye ve yeniden şekillendirmeye, iletişim kurmaya olanak veren bireyler olmasına katkı sağlayabilir. Çalışma da bileşik uyaranlar kullanarak hazırlanan drama çalışmalarının,“kolektif yaratıma dayalı tiyatro oluşturmaya”da temel teşkil ettiği yapılan örnek uygulama ile ortaya konmuştur. Sonuç olarak yaratıcı drama ve Somers'ın drama yaklaşımı kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesini sağlayan bir yöntem olarak uygun konularda tüm derslerde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines Somers' technique of compound stimulus which contributes creative drama in education and drama itself. The study is a descriptive research designed as survey method. The data is obtained through“document analaysis”and semi-structured questionnaire forms in a way to present Sommers approach. The references of the research puth forth drama as a teaching method of experiential learning which can be applied at any education institution. It is observed that Somers' stimulus compounding technique can help the individuals to fictionalize, to discover, to reshape and comunicate during learning process.It has been presented that, drama works using compound stimulus are also the basis for“collective creation in theathre”by an application example. In conclusion, creative drama and Somers' approach of drama can be used as a method for consistent learning in education. Hereby it is recommended that it can be used as a learning method at all classes.