Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yaratıcı yazma tekniklerinin kullanılması
The usage of creative writing techniques in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 353283
  2. Yazar: FULYA TOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DOĞAN GÜNAY, YRD. DOÇ. DR. DİLEK FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Dil Gelişim Dosyası, Yabancı Dil olarak TürkçeYaratıcılık, Yaratıcı Yazma, Yazma, Creativity, Creative Writing, European Language Portfolio, Turkish as a Foreign Language, Writing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada, yaratıcı yazma tekniklerinin yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılmasının dil öğrenimindeki temel becerilerden sayılan yazma becerisine katkı sağlayıp sağlamadığı incelenmiştir. Araştırma İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi'nde Yoğunlaştırılmış Türkçe Kursu'na katılan B1 seviyesinde 42 ve C1 seviyesinde 24 olmak üzere toplam 66 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Nicel araştırma boyutuna sahip olan çalışma beş hafta boyunca iki grupla ayrı ayrı yürütülmüştür. B1 seviyesi (n=16) ve C1 seviyesi deney grubuna (n=11) araştırmacı tarafından hazırlanan yaratıcı yazma programı haftada 2'şer saat uygulanmış; B1 (n=17) ve C1 (n=12) seviyesi kontrol gruplarına herhangi özel bir program uygulanmamış, dil merkezindeki ders programlarına devam etmişlerdir. Araştırmada öntest sontest kontrol gruplu deneysel modelden yararlanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde,“Avrupa Dil Gelişim Dosyası B1 ve C1 Düzeyleri Yazılı Anlatım Öz Değerlendirme Ölçeği”, öğrencilerin yazmaya karşı tutumlarını ölçmek amacıyla Susar Kırmızı(2009) tarafından geliştirilen“Yazı Yazmaya Yönelik Tutum Ölçeği”ve yaratıcı yazma ürünlerini değerlendirmek amacıyla“Yaratıcı Yazma Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler Mann Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda; yaratıcı yazma çalışmalarının B1 ve C1 seviyelerindeki yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin yazmaya karşı tutumlarını olumlu yönde etkilediği, öz yeterlik algılarını ve yazma süreçlerini etkin hale getirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been examined whether the use of creative writing techniques in teaching Turkish as a foreign language can contribute to writing, which is considered as one of the basic skills in language learning. This research has been carried out with 42 students at B1 level and 24 students at C1 level, a total of 66 students, all of whom attended to Intensive Turkish Courses at Istanbul University Language Center. The creative writing programme has been implemented to the students in the experimental group, B1 level (n=16) and C1 level (n=11), 2 hours per week by the researcher. Control group students , B1 (n=17) and C1 (n=12) level, haven't received any special programme and they continued their regular schedule at the language center. In the research, The pre-test and post-test control group experimental design was used. In the process of obtaining data“ European Language Portfolio B1 and C1 Levels Written Expression Self-Efficacy Scale ”was used . In order to quantify students' attitudes towards writing“ Writing Attitude Scale”, which was developed by Susar (2009), was used; and to evaluate their creative writing products“Creative Writing Evaluation Scale”was implemented. Data that has been obtained were analyzed by Mann Whitney U Test and Wilcoxon Signed Rank Test. The following conclusions have been observed as a result of the research ; creative writing techniques that have been implemented on B1 and C1 level students of Turkish as a foreign language have affected students' attitudes towards writing positively and have actuated students' self-efficacy perceptions and writing processes.