Cinema verite elements in documentary cinema
Belgesel sinemada cinema verıte unsurları
- Tez No: 353293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYA ÖZKARACALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Belgesel sinema, Cinéma vérité, Gerçekçi gelenek, Gözlemci model, Documentary cinema, Cinéma vérité, Realistic tradition, Observational Mode
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Belgesel yönetmeni Joris Ivens`e gören belge filminin amacı, görevi; bildirmek, eğitmek, inandırmak, coşturmak, hareketlendirmek, isteklendirmek, esinlemek, oyalamaktır. Türkiye?de ise belgesel çoğunlukla bu düşüncenin tam tersi şeklinde yani sıkıcı, heyecansız, coşkusuz, ders ve ceza niteliğinde olan filmlerdir. Bu tez çalışmasının amacı öncelikle Türkiye?de yeterince ilgi görsterilmeyen, anlaşılmayan, araştırılmayan bir alan olan belgesel sinemayı tanıtmak ve az sayıda olan araştırmalara bir tanesini daha eklemektir. Esas olarak bu tezin çalışma konusu; belgesel sinemadaki `gerçekliği? en olduğu gibi gösteren belgesel modları ve farklarıdır. Tezde varılan sonuç; cinéma vérité tarzının değer benzer iki tarzdan bir çok açıdan daha farklı olduğu ve `gerçekliği? en çok yansıtan model olduğudur.
Özet (Çeviri)
According to documentary filmmaker Joris Ivens, documentary film?s purpose is to declare, educate, convince, exhilarate, activate, motivate, inspire and amuse. On the contrary, documentary in Turkey mostly perceive as boring, unexciting, emotionless movies that broadcasting as a punishment to television channels. Prior aim of this thesis is to introduce documentary cinema, which generally misunderstood in Turkey and add a new source to the field of documentary cinema that has few sources. This thesis will study cinéma vérité?s distinctions in documentary filmmaking in comparison to other documentary modes which represents the `reality? more than other genres of documentary.