9. sınıf fiziğin doğası ünitesindeki temel kavramların öğretiminde yaşam temelli öğretim ve öğrenme istasyonları yönteminin etkililiği
The effectiveness of real life context-based teaching and learning stations methods in teaching basic concepts in the 9th grade nature of physics unit
  1. Tez No: 353292
  2. Yazar: SERİM KORSACILAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme İstasyonları, Yaşam Temelli Öğretim, Fiziğin Doğası, Bilimin Doğası, Learning Stations, Context-Based Learning, Nature of Physics, Nature of Science
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu araştırmada, 9. sınıf öğrencileri için fizik dersinin en temel konularından biri olan fiziğin doğası ünitesine yönelik öğrenme istasyonları geliştirmek, uygulamak ve bu öğrenme yöntemi ile yaşam temelli öğretim yönteminin, öğrencilerin fiziğin doğası ile ilgili temel kavramlar hakkındaki görüşleri, fiziğin doğası ünitesinde yer alan temel bilgilere yönelik akademik başarıları ve kalıcılık üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2012-2013 eğitim öğretim yılı güz döneminde, İzmirde bir devlet lisesi olan Şirinyer Anadolu Lisesi'nde 9. Sınıf düzeyinde üç ayrı sınıfta öğrenim gören 84 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Buna göre araştırma, Öğrenme İstasyonları Grubu (n=28) ve Yaşam Temelli Öğretim Grubu (n=28) olarak iki deney, Geleneksel Öğretim Grubu olarak bir kontrol grubu (n=28) üzerinde yürütülmüştür. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin“Fiziğin Doğası”ünitesi ile ilgili temel kavramlar hakkındaki görüşlerini nicel olarak belirlemek amacıyla 5'li Likert tipi 23 maddeden oluşan“Fiziğin Doğası Ölçeği”(FDÖ);“Fiziğin Doğası”ile ilgili temel kavramlar hakkındaki öğrenci görüşlerinin nitel olarak belirlenmesi amacıyla iki adımda yanıtlanan 12 maddeden oluşan“Fiziğin Doğasına Yönelik Görüş Anketi”(FDYGA), ayrıca“Fiziğin Doğası”ünitesindeki temel bilgilere yönelik akademik başarılarını ölçmek amacıyla 10 maddeden oluşan“Fiziğin Doğası Ünitesi Klasik Sınavı”(FDÜKS) kullanılmıştır. FDÖ, FDYGA ve FDÜKS tüm gruplara ön-testve son-test olarak uygulanmış ve son testten 4 hafta sonra kalıcılık testi olarak FDÜKS tüm gruplara tekrar uygulanmıştır. Uygulama sonunda FDÖ ve "FDÜKS'den elde edilen veriler SPSS 15.0 programında betimsel ve anlam çıkarıcı analiz yöntemleri ile, FDYGA'dan elde edilen veriler ise nitel olarak analiz edilmiştir.Üç gruptaki öğrencilerin denel işlemler öncesinde ve sonrasında fiziğin doğası ile ilgili temel kavramlar hakkındaki görüşleri (nicel ve nitel anlamda) incelendiğinde; her üç grubun ortalama puanlarının birbirine yakın olduğu ve fiziğin doğası ile ilgili geliştirilmeye çalışılan yanıtı kısmen yansıtan görüşe sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bununla beraber araştırmada fiziğin doğası ile ilgili temel kavramlara yönelik görüşlerinin öğretim sonrasında çok büyük bir değişim göstermemesine rağmen ÖİG'deki ortalama iyi görüş oranının diğer iki gruba göre biraz daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmada öğrencilerin fiziğin doğası ünitesinde yer alan temel bilgilere yönelik akademik başarıları incelendiğinde, ÖİG'deki öğrencilerin başarı puanlarının diğer iki gruba göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Üç gruba ait kalıcılık puanları incelendiğinde ise, her üç grupta da öğrencilerin kalıcı öğrenmeler gerçekleştirdikleri ve gruplar arasında öğrenmelerin kalıcılıkları bakımından anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted for the purpose of developing and implementing classroom learning stations on the topic of“The Nature of Physics,”one of the basic units in the 9th grade physics syllabus. The aim of using thıs method of teaching was to employ the Context-Based Learning model and examine its effects on students' views concerning the fundamental concepts of the nature of physics, students' academic achievement with respect to the basic knowledge provided in the unit on the nature of physics, and their permanent retention of this knowledge.The study group comprised 84 students in three different 9th grade classes at Şirinyer Anatolian High School, a public school located in İzmir, Turkey, in the 2012-2013 academic year. The research was of quasi-experimental design, using pre- and post-testing and a control group. As such, it was conducted with two study groups, one A Learning Station Group (n=28) and the other A Context-Based Learning Group (n=28), along with a control group (n=28) in which Traditional Teaching methods were implemented. The following data collection instruments were used in the study: a“Nature of Physics Scale”(NPS), a 5-item Likert type of scale made up of 23 items to determine the students' views on the basic concepts contained in the unit on the Nature of Physics; a two-step, 12-item“Questionnaire on Views about the Nature of Physics (QVNPS),”also designed to quantitatively determine students' views on the basic concepts in the unit on the Nature of Physics; and a 10-item“Classic Test on the Nature of Physics Unit”(CTNPU) that aimed to measure student academic achievement with respect to the basic knowledge provided in the Nature of Physics unit. The NPS, QVNPS and the CTNPU were administered to all the groups in pre- and post-testing, and the CTNPU was repeated in all groups 4 weeks after post-testing as a test of permanent retention. At the end of the implementation, the data obtained from the NPS and the CTNPU were analyzed using the SPSS 15.0 program with descriptive and inferential analysis techniques; a qualitative analysis was performed on the data from the QVNPS.When the views of the students in the three groups concerning the basic concepts of the nature of physics were examined before and after the experimental procedures (both quantitatively and qualitatively), it was found that the mean scores of all three groups were close to one another and that all the groups exhibited views that partially reflected the responses that were sought to be developed about the nature of physics. On the other hand, although the students' views on the basic concepts of the nature of physics did not show a sizable change after the instruction, the mean percentage reflecting expected views in the Learning Stations Group was higher than in the other two groups.In an examination of the students' academic achievement with regard to the basic knowledge contained in the unit on the nature of physics, it was concluded that the achievement scores of the students in the Learning Stations Group were significantly higher compared to the other two groups.When the permanence scores of the three groups were assessed, the conclusion was that the students in all three groups achieved permanent learning and that there was no significant difference between the permanence of retention between the groups.