Spor kulüplerinde kurumsal pazarlama
Corporate marketing at the sport clubs
  1. Tez No: 353303
  2. Yazar: ÖZCAN ESEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Kurumsal pazarlama, spor endüstrisi, taraftar, müşteri, merchandising, reklam, sponsorluk, Marketing, Institutional Marketing, sportsindustry, supporter, consumer, merchandising, advertisement, sponsorship
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Pazarlama kavramı günümüz küreselleşen dünyasında en önemli motiflerin başında gelmektedir. Kurumsal hedefler ve ekonomik amaçlar ile sınırlı olmayan pazarlamanın tüm unsurları ile geçerli olduğu önemli bir sektör ise spor sektörüdür. 1980'lerden itibaren spor, dünyada bir endüstri özelliğini kazanmaya başlamış ve spor ürünleri üzerinden bir pazarlama ağı inşa edilmiştir. Bu da klasik anlamda taraftarın destekleme nosyonunun tribünlerde tezahürat ile sınırlı olmadığı bir yapıyı beraberinde getirmiştir. Artık yeni paradigmada taraftar müşteri olarak algılanmaktadır ve pazardaki spor ürünlerine eğilim gösterdiği ölçüde önem arz etmektedir. İşte tüm bu süreci yöneten disiplin kurumsal pazarlamadır ve spor alanında son otuz senede önemli gelişmeler kaydetmektedir. Bu gelişmelerin yansıması özellikle son on yıldır Türkiye spor endüstrisinde de gözlemlenmekte ve üç büyükler olarak anılan kulüpler başta olmak üzere birçok alanda önemini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Inglobalizingworld, theconcept of marketing is one of theactualmotives. Marketing is not limitedwithorganizationaltargetsandeconomicaimsand it is in currentwithsportindustry. Since 1980's, spor startedto be industrialcharacterandmarketing network was built throughout sports products. It transformed supporters which upport their teams at stadium stocon sumers. In the new paradigm, supporter sareperceived as consumers and theyare important as they buy sports products at all. In here, institutional marketing is the discipline which manages this process which in cludes important developments at latest 30 years. As a projection of those developments, at last ten years, Turkey's sport industry had developed and raised its importance by example of crowning clubs of Turkey called“Three Bigs”.