Haldun Taner'in Keşanlı Ali Destanı oyununun edebi tahlilinin yapılması ve Zilha karakterinin Stanislavski sistemi üzerinden incelenmesi
Literary analysis of Keşanli Ali Destani which play is writting by Haldun Taner and examine Zilha character on the Stanislavski system
- Tez No: 353304
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SIKHARULIDZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Stanislavski Sistemi, Haldun Taner, Epik Tiyatro, Zilha Karakteri, Stanislavski System, Haldun Taner, Epic Theatre, Zilha Character
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Dünya çapında ?Gerçekçi Oyunculuk? bakış açısıyla ses getirmiş ve yıllardır oyuncu adaylarına yol gösteren Konstantin Stanislavski?nin oyunculuk sistemi üzerine incelemeler yapılmıştır. Bu sistem oyuncunun masa başında kendisinin gerçekleştireceği bir araştırma süreciyle başlar, daha sonra içsel ve dışsal çalışma teknikleriyle devam eder. Kısaca bu sistemden bahsettikten sonra, Türkiye?nin değerli yazarlarından Haldun Taner?in en ünlü epik eseri olan Keşanlı Alı Destanı?nın döneminin ve eserin metin üzerinden detaylıca incelenmesi yapılmıştır. Sonuç olarak oyundaki Zilha Karakterinin Stanislavski sistemi üzerinden analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Analysis was carried out on acting system of Konstantin Stanislavski who both has guided actors for years and made a world-wide impact with his system of ?Realistic Acting?. This system starts with a deskbound research process performed by the actor himself, and continues with internal and external working techniques. After briefly mentioning this system, a detailed textual and contextual analysis of Haldun Taner?s most famous epic work, Keşanlı Ali Destanı was performed. As a conclusion Zilha, one of the characters of the play, was analyzed using Stanislavski?s system.