Uygur sivil dokümanlarının söz varlığı
Vocabulary presence of Uighur civil document
- Tez No: 353362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERRUH AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Uygur, Uygur Sivil Dokümanları, söz varlığı, Uighur, Uighur Civil Document, vocabulary presence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmamızda Uygurlardan kalan 13-14. yüzyıllara ait din dışı metinlerin söz varlığını ortaya koymakla Türk dilinin seküler alana ait kavram ve terimlerin hangi sözcüklerle karşılandığı tespit edilmiştir. Tespit edilen sözcükler Eski Türk dilinin diğer çevreleriyle anlam ve şekil yönünden mukayese edilerek ortaklık ve farklılıkları belirlenmiştir. Söz varlığı tespit edildikten sonra konusal (tematik) olarak sınıflandırılmıştır. Böylece 13-14. yüzyıl Türk toplumunun kültürel, sosyal ve iktisadi hayatında nasıl bir hayat tarzına ve dünya görüşüne sahip oldukları hakkında fikir edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study words about sale, exchange, leasing and renting, adoption, assurance, emancipation, testament, credit agreements and various subjects taking place in 129 documents of 13th and 14th centuries belonging to Uighurs are identified and explained. Then the meanings and forms thereof in the manuscripts of the Köktürk Khanate, texts of Manichean Uighurs and texts of Buddhist Uighurs, which are the other periods of the Old Turkish language, are determined and compared.After being specified the vocabulary is classified according to their themes. This provided valuable information about the cultural, social and financial lifestyle and worldview of the 13th and 14th centuries' Turkish society.