Hava aracı bakım kuruluşlarında JAR 145 ve ISO 9000/2000 standartlarına uygunluk için öz değerlendirme
Internal evaluation for comliance of the aircraft maintenance organizations for JAR 145 and ISO 9000/2000 standarts
  1. Tez No: 117204
  2. Yazar: GÜRKAN AÇIKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ TAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Aracı Bakımı, JAR-145, Toplam Kalite, ISO 9000, öz Değerlendirme, Aircraft Maintenance, JAR- 145, Total Quality, ISO9000, Internal Evolution
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Sivil Havacılık Yönetimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Deniz TAŞÇI Havacılık Otoriteleri Birliği (JAA); havacılık güvenliğini düzenleyici standartlar ve prosedürler geliştirmek ve yerine getirmek için işbirliği anlaşmasına varan Avrupa ülkelerinin sivil havacılık otoritelerinin temsil edildiği Avrupa Sivil Havacılık Konferansının (ECAC) birleşik kuruluşudur. JAA; sivil hava taşımacılığında yüksek ve tutarlı emniyet standartları sağlamak ve Avrupa'daki rekabeti daha adil hale getirmek için Ortak Havacılık Kurallarını (JAR) ve ilgili rehberlik, idari dokümanlarını yayınlar. JAA tarafından, hava aracı bakım kuruluşlarında bulunması gereken şartları açıklayan JAR 145'in yayınlanmasında ana hedef hava araçlarında gerçekleştirilecek bakımlarda yüksek kalite standartlarını sağlamaktır. Bu araştırmada hava aracı bakım kuruluşlarında ISO 9000 Yönetim Sistemleri standartlarında toplam kalite yönetimi yaklaşımının kabul edilmesinin JAR 145 şartlarının sağlanması ve yüksek kalite standartlarına ulaşılması için uygun bir yaklaşım olduğu önerilmiştir. Buna göre hava aracı bakım kuruluşlarının JAR 145 ve ISO 9000 Yönetim Sistemleri standartlarında toplam kalite yönetimi ilkelerine uygunluklarının değerlendirilmesi için bir öz değerlendirme modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen öz değerlendirme modeli örnek olarak Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Aracı Bakım Kuruluşunda uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Civil Aviation Management Program Advisor: Assistant Professor Deniz TAŞÇI The Joint Aviation Authorities (JAA) is an associated body of the European Civil Aviation Conference (ECAC) representing the civil aviation regulatory authorities of a number of European States who have agreed to co-operate in developing and implementing common safety regulatory standards and procedures. JAA issue Joint Aviation Requirements (JAR) and related administrative documents to ensure high and coherent safety standards and make competent more equitable in Europe. Main object for issuing JAR 145 which explains the requirements for aircraft maintenance organizations by the JAA is ensure high quality standards on aircraft maintenance operations. Acceptance of total quality management ISO 9000 Management Systems by the aircraft maintenance organizations is the appropriate approach to ensure JAR 145 requirements and to reach high quality standards, has been suggested in this study. According to this approach an internal evaluation model has been developed to evaluate aircraft maintenance organizations accordance with JAR 145 requirements and total quality management principles under ISO 9000 Management Systems. Developed internal evaluation model has been carried out in Anadolu University Civil Aviation School Aircraft Maintenance Organization as an example case.