Firdevsi-i Rumi, Süleyman-name-i Kebir (76. Cilt) Giriş, Ses Bilgisi, Tenkitli Metin, Sözlük
Firdevsi-i Rumi, Süleyman-name-i Kebir (Volume 76) Introduction, Phonology, Comparative Text, Dictionary
- Tez No: 353385
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURSUN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Firdevsį-i Rūmį, Uzun Firdesį, Firdevsį-i Tavįl, Süleymān-nāmei Kebįr, Eski Anadolu Türkçesi, Firdevsį-i Rūmį, Uzun Firdesį, Firdevsį-i Tavįl, Süleymān-nāme-i Kebįr, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 766
Özet
Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde Firdevsi-i Rumi ve Hazret-i Süleyman hakkında geniş kapsamlı bilgiler mevcuttur. Eserin dil özellikleri Eski Anadolu Türkçesi döneminin özelliklerini göstermekle birlikte, eser, on beşinci yüzyılın son yarısı ila on altıncı yüzyılın ilk çeyreğinde yazıldığı için Eski Anadolu Türkçesinden Osmanlı Türkçesine geçiş döneminin özellikleri de yer yer görülmektedir. Eserin dil hususiyetleri“Ses Bilgisi”kısmında detaylı olarak işlenmiştir.“Tenkitli Metin”bölümü, çalışmamızın üçüncü bölümünü teşkil etmektedir. Üzerinde çalıştığımız yetmiş altıncı cildin iki nüshası vardır. Bu iki nüsha tenkit yöntemi ile karşılaştırmalı bir şekilde okunup çevriyazıya aktarılmıştır. Asıl metne kaynaklık eden nüshanın hangisi olduğu sebepleri ile birlikte giriş bölümünde açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümü“Dizin”ve“Sözlük”ten oluşmaktadır. Metinde geçen kelimeler metindeki anlamları ile açıklandıktan sonra metnin hangi varağında ve hangi satırında olduğu yazılmıştır. Metnin dizini kelime ve ekler olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is composed of four main parts. In the introduction part, a great deal of inclusive information is available about Firdevs?-i R?m? and Hazret-i Süleym?n. Language properties of the work reflect the Old Anatolian Turkish period's features, in conjunction with this, in the work, since it was written between the final half of the fifteenth century and the first quarter of the sixteenth century, the features of transitional period; from Old Anatolian Turkish to Ottoman Turkish, is partially seen. Language properties of the work is studied in detail in the“Phonetics”part.“The Comparative Text”part constitutes the study's third part. There are two copies of the seventy sixth volume which we study on it. These two copies have been read comperatively with the critical method then put down on paper. It is explained in the introduction part with its reasons which one of the copy is the source of real text. The last part of the study is composed of“Index”and“Vocabulary”. The words that take place in the text are explained with its meanings, then these words are written according to in which paper and in which line of the text they are. The index of the text is prepared as words and appendix.