Avusturya Lloyd Vapur Kumpanyası'nın Osmanlı iskelelerindeki faaliyetleri
Austrian Lloyd Steam Navigation Company's activities at Ottoman ports
  1. Tez No: 353399
  2. Yazar: MUSTAFA EMRE KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Avusturya, Buharlılar, Avusturya Lloyd Buharlı Kumpanyası, Nakliyat, Ottoman, Austria, Steamships, Austrian Lloyd Steamship Company, Transpostation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Avusturya Lloyd Buharlı Kumpanyası 1836 yılında kuruldu. Kumpanya?nın kuruluşundaki temel amacı Doğu limanlarıyla Avusturya arasında düzenli buharlı bağlantısı oluşturmaktı. 1837 yılında ilk Lloyd seferi Trieste-İstanbul arasında gerçekleştirildi. Lloyd Kumpanyası 1837 yılından 1914 yılına dek Osmanlı limanlarıyla yabancı limanlar arasında ve Osmanlı?nın kendi limanları arasındaki seferlerini ara vermeden devam ettirdi. Buradan hareketle Avusturya Lloyd Buharlı Kumpanyası?nın XIX. yüzyıl Osmanlı buharlı nakliyatında hatırı sayılır bir yeri olduğunu ifade edebiliriz. Kumpanyanın Osmanlı ülkesindeki seferleri Osmanlı- Avusturya ilişkilerini de etkilemekteydi. Bu araştırmanın temel amacı bu ilişkilerin doğasını ortaya çıkarabilmektir. Bu amaca ulaşabilmek için öncelikle Avusturya Lloyd?un Osmanlı ülkesindeki örgütlenmesi aydınlatılmaya çalışıldı. Ardından Lloyd?un Osmanlı limanlarında gerçekleştirdiği nakliyat ve kurduğu nakliyat ağının yapısı açıklanmaya çalışıldı. Bu arada Osmanlı hükümetleri ile Avusturya Lloyd?un yaşadıkları sorunlar da ifade edildi.
Özet (Çeviri)
Austrian Lloyd Steam Navigation Company was founded in the year 1836. The main aim of the company was to establish regular steamship connection with East ports, espacially Ottoman ports. At 1837 the first Company made her first voyage from Trieste to Istanbul. From 1837 to 1914, Lloyd Company continued her trips to Ottoman ports without a cease. She had a lot of lines between foreign ports and Ottoman ports and also domestic lines which ties one Ottoman port to another. So we can easily say that Austrian Lloyd Steamship Company had a major role on Ottoman transportation at XIXth century. Company?s activities was effecting by the Austrian- Ottoman relations and herself was effecting the Austrian-Ottoman relations. This dissertations main aim is to understand the nature of those relations. To make this task done, we tried to expose the organization of Austrian Lloyd at Ottoman state. Then research the transportation made by Austrian Lloyd?s at the Ottoman ports. We also revealed the problems between Ottoman Porte and Austrian Lloyds.