Bir kelam problemi olarak nübüvvet: Bâkıllânî ve Kâdî Abdülcebbâr örneği
Prophecy as a problem of theology: The case of al-Bâqillânî and 'Abd al-Djabbâr
- Tez No: 353400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FETHİ KERİM KAZANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Berâhime, mucize, peygamber, vahiy, Barahima, miracle, prophet, revelation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Nübüvvet meselesi, kelam ilminin üç temel tartışma konusundan biridir. Kelam düşünürleri bu meseleyi iki nedenle ele almıştır. Bu nedenlerden ilki, bazı akımların nübüvveti inkâr etmesidir. İkincisi ise İslâm mezheplerinin bu konuda farklı görüşler ortaya koymasıdır. Klâsik dönemde kelam düşünürlerinin tamamına yakını nübüvvet konusunu tartışmıştır. Bâkıllânî ve Kâdî Abdülcebbâr da bu düşünürlerdendir. Bu iki düşünür aynı dönemde yaşamıştır. Bâkıllânî Eşariyye mezhebine mensuptur. Kâdî Abdülcebbâr ise Mutezile mezhebine mensuptur. Bu iki mezhebin paradigması tamamen farklıdır. Bunun için nübüvvet görüşleri de farklıdır. Bu çalışmada, bu iki düşünürün nübüvvet görüşleri karşılaştırılmıştır. Ardından bu görüşler İslâm'ın temel kaynakları açısından değerlendirilmiştir. Son olarak da bu görüşlerin güncel değeri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The matter of prophethood is one of the three major discussion topics in the science of theology (Kalam). Kalam thinkers dealt with this issue due to two reasons. First, denying of some currents to the prophethood. Second, different professing of the Islamic sects on this issue. Most of the Kalam thinkers discussed the topic of prophecy in the classical period. Also Bâkıllânî and Kâdî Abdülcebbâr are two of the these thinkers. They lived in the same period. Bâkıllânî is belonging to the sect of Eşariyye. Besides that, Kâdî Abdülcebbâr is belonging to the sect of the Mu'tazilite. The paradigm of the two sects are substantially different from each other. So that, they have different opinions on prophecy. In this study, opinions of these two thinkers are compared with each other. Then, their opinions are evaluated with regards to main sources of the Islam. Finally, the current value of these opinions are discussed.