Sevinç Çokum'un roman tekniği
Sevinç Çokum's novel technique
  1. Tez No: 353402
  2. Yazar: İLKNUR AY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYMA BÜYÜKKAVAS KURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, roman tekniği, anlatım teknikleri, kurgulama, estetik yapı, Novel, novel technique, narrative techniques, editing, aesthetic structure
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Roman tekniği, anlatı malzemesinin estetik bir şekilde sergilenmesini sağlayan anlatım tekniklerini ifâde eder. Romanın yapısının oluşmasında farklı fonksiyona sahip olan her ayrıntı, anlatım teknikleri sayesinde romanın bütünlüğü içine sistemli bir şekilde yerleştirilir. Romanda malzemeyi yapıya dönüştüren temel araç, anlatım tekniğidir. Bu sebeple, bir yazar elindeki mevcut malzemeyi bir yapıya dönüştürürken, anlatım tekniklerinden faydalanır. Ancak bu tekniklerin kullanılışı da yazardan yazara farklılık gösterdiğinden, her yazarın kendisine has bir kurgulama tekniği oluşur. Sevinç Çokum'un da anlatım tekniklerini kullanış biçimi kendisine hastır. Bu çalışmada Sevinç Çokum'un anlatı malzemesini sunarken hangi tekniklerden nasıl faydalandığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Yazarın romanlarının teknik açıdan ortak özelliklerinden hareketle de Sevinç Çokum'un kurgulama tekniğine dair değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Novel technique, expresses the narrative techniques making that the narrative material aesthetically exhibits. Every detail that has the different function in the making of the structure of the novel is systematically placed in the entirety of the novel by the narrative techniques. The narrative technique is the main tool that converts the material to the structure. For this reason, an author is benefited from the narrative techniques, while she is converting the existing material in the hand to the structure. However, for the use of these techniques also varies from the author to author, it makes an own editing technique of each author. Sevinç Çokum's her form of use of narrative techniques is unique to herself. In this study, it is benefited how Sevinç Çokum is used from which techniques while she is presenting the narrative material. With the movement from the common features of the author's novels technically, it is evaluated on Sevinç Çokum's editing technique.