Analysis of different housing finance methods and a proposal of housing finance model for high and volatile inflatonary economies
  1. Tez No: 35342
  2. Yazar: ATALAY MUHARREM GÜMRAH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD PİNHAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Finasmanı, Enflasyon, Endeksleme, Housing Finance, inflation, indexation
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Konut sorununun en önemli yönü olan konut finansmanı gerek kredi kullanıcıları gerekse krediyi yağlayan kesimlerin bakış açısından incelenmiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki konut finansman sistemleri farklı modellerin, değişik uygulanmaların karşılaştırılabilmesi amacı ile araştırılmıştır. Konut finansmanının özünü oluşturan kredi kullanıcılarının bütçelerine uygunluk ve kredi saylayan kesimlerin yatırım gelirleri Türk ekonomisinin geçmiş dönemlerdeki verileri ile yapılan benzetimler ile incelenmiştir. Bu incelemelerde özellikle enflasyonun uzun dönemli konut kredileri üzerindeki etkileri saptanılmış, diğer ülkelerin deneyimlerinden de yararlanarak enflasyonun yarattığı sorunlara cevap verebilecek bir model oluşturulmaya çalışılmıştır. Tüm bu çalışmalarda konut finansmanındaki tüm kesimlerin ekonomik değişimlere adaptasyonlarım sağlayıcı endeksleme sistemleri üzerinde yoğunlaşılmış, ve kredi kullanıcıları ile kredi sağlayan kesimlerin çakışan çıkarlarım dengelemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Housing finance that is one of the most important issues for the satisfaction of population's housing need is investigated from both borrowers' and lenders' points of view. Housing finance systems both in industrialised and developing countries are observed for the comparison of different models and applications. The basic problems that are the affordability of the borrowers and protection of lenders' real return are analysed through the simulation studies applied on the real data of past economical conditions of Turkey. Especially it is concentrated on the effects of inflationary economic conditions on the housing finance loans that should be long term in nature. On the basis of the experience of the industrialised countries and the results of simulation analysis a housing finance model that will respond to the problems created by inflation has been presented. The studies are mostly based to the indexation models that let both the lenders and borrowers to adjust themselves against the changes in the conditions. In the establishment of the models the trade off between the borrowers' affordability and lenders' real return has been taken as the primary parameter to be in balance.