Deriner barajı ve HES (Artvin) baraj gövdesi derz enjeksiyon çalışmaları
Deriner dam and hydroelectric power plant dam joint grouting
- Tez No: 353435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Derz enjeksiyonu, kompartman, M1 ve M2 karışımları, Compartment, Joint grouting, M1and M2 mixture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasında derz enjeksiyon metodolojisi uygulanarak derz enjeksiyonu yapılmıştır. Enjeksiyondan önce, bütün derzlere maksimum enjeksiyon basıncının (2,5 bar) yarısına kadar su testi yapılmış ve bitişik derzlere 1 bar basınç uygulanmıştır. Su testi sırasında, galerilerdeki ve menba-mansap yüzlerinde görülen sızıntılar sürekli kontrol edilmiştir. Gözlemlenen kaçaklar hemen tamir edilmiştir. Sızıntılar tamir edildikten sonra yeniden basınçlandırma yapılmış ve tekrar kaçaklar tespit edilmiştir. Bütün görünen sızıntılar kapanana kadar bu işlem tekrarlanmıştır. Bütün görünen sızıntılar kapatıldıktan sonra basıncın 1,25 bar'a çıkartılmış ve 15 dakika bu basıncın muhafaza edilmesi istenmiştir. Basıncın 15 dakika sonunda dağılıp dağılmadığını deneyerek ve bütün sızıntıların kapanıp kapanmadığı ölçülmüştür. Derz yapılacak olan kompartmanın üstündeki kompartmana ait tüm kademelerin (dökümlerin) tamamlandıktan sonra derz enjeksiyonuna başlanmıştır. Derz yapılacak kompartmanın, uygulanacak basınçtan zarar görmemesi için üstünde yeteri miktarda yükün olması teknik açıdan gerekli olduğundan üst kompartmandaki yüke dikkate alınmıştır. Blok hareketlerinin kontrolü için, derz yapılacak olan kompartamana komşu, yan kompartmanın derzleri basınçsız su ile doldurulmuştur. Derz enjeksiyonu yaparken M1 ve M2 olmak üzere iki tür enjeksiyon karışımı kullanılmıştır. Derz M1 enjeksiyonu ile doldurulduktan sonra çamur terazisi ile yoğunluk ölçümü yapılmıştır. Karışım yoğunluğunun 1,49 gr/cm3 olması gerekmektedir. Bu kıvam yakalandıktan sonra grove boruları kapatılır. Doldurulan derzi basınca tabi tutarak 15 dakika sonraki basınç dağılımları değerlendirilmiştir. Belirlenen zaman dilimi sonrasında 2,5 barda sabitlenen derz işlemi tamamlanır. Aynı işlem M2 enjeksiyon karışımı içinde yapılmıştır. M2 enjeksiyonunda istenen yoğunluk 1,56 gr/cm3 tür. Derz enjeksiyonu yapılarak beton bloklar arası bahsi geçen karışımlarla doldurulmuştur. Bu sayede gövde monoblok (tekparça) olarak hareket etmiş olacaktır. Diğer önemli bir vazifeside gölden mansaba su sızmalarını önlemektir. Derz enjeksiyonu ile hem düşey derzlerin enjeksiyonu hemde yatay derzlerin enjeksiyonu yapıldığından oluşabilecek tüm boşluklar doldurulmuştur. Bu sayede gövde monoblok olarak hareket edecek ve tam bir geçirimsizlik sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis injection of grout was injected into the joint by applying the methodology of joint grouting. Before the injection, the maximum injection pressure up to half of (2,5 bar) the water was performed in all joint and 1 bar pressure is applied adjacent joint. During the water testing, observed leaks are inthe gallery and the upstream-downstream face has been controlled lasting.Observed leaks have been repaired immediately. Leaks after being repaired, re-pressurization made and the leaks were determined. All leak observed untill it closes, this process was repeated. After closing all visible leaks, pressure 1,25 bar was removed, and 15 minutes to maintain the pressure requested. By considering that the pressure at the end of 15 minutes, it was controled that all the the visible leaks closed. Compartment at the top of the compartment of joint injection to do in injection was started after the completion of all the steps. Compartment to the joint grouting, to prevent demage to the pressure applied to, on top of the load to be sufficiently, is very important as a tecnical point view. For the control of blocks movement, adjacament to the compartment grouting joint in the side compartment was fulled in unpressurized water. While joint grouting, two kind of injection mixture which are M1 and M2 operated. After filling the joint with M1 mixture, density was measured by menas of mud scale. Mixture density must be 1,49 gr/cm3. After this consistency achieved the grove pipe closed. Filled joint pressurized for 15 minutes than recorded the pressure changing. After the 15 minutes later if the pressure was 2,5 bar joint was succesful, if not did the same process while the joint pressure 2,5 bar. The same process made M2 mixture. Mixture density M2 must be 1,56 gr/cm3. Concrete block joint filled injection mixture which were M1 and M2. Thereby concrete body will act as one a monoblock. Other important function is to prevent the water leaks from upstream to the downstream. By means of the joint grouting, both vertical joint and the horizontal joint filled with the injection mixture that provide it's mecanic power. And all of the vacancy will be completed successfully. So that dam body will act as a monoblock and provided complete impermeability.