Sütçüler yöresinde kuşburnu (Rosa canina L.) türünün coğrafi dağılım modellemesi
Spatial modelling of wild rosa (Rosa canina L.) in the Sütçüler district
  1. Tez No: 353436
  2. Yazar: GÖKHAN KAZAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD ÖZKAN, YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşburnu, lojistik regresyon, ayırma analizi, dağılım modellemesi, Wild rosa, logistic regression, discriminant analyses, distribution modelling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sütçüler yöresi orman kaynakları bakımından ve özellikle odun dışı orman ürünleri bakımından zengin bir yöredir. Yörede doğal yayılışı bulunan en değerli odun dışı orman ürünlerinden biri de kuşburnu (Rosacanina L.)'dur. Bu çalışma Sütçüler yöresinde kuşburnunun yayılışı ile yetişme ortamı özellikleri arasındaki ilişkileri belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Çalışma da türün yayıldığı ve yayılmadığı alanlardan örnek alanlar alınmıştır. Örnek alanlarda diğer bitki türleri ile abiyotik yetişme ortamı faktörleri tespit edilmiştir. Daha sonra kuşburnun var-yok verileri ile örnek alan envanter verileri arasında istatistiksel değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmada da Wilcoxon sıralı toplam istatistiği ve nitelikler arası ilişki analizi ile türün dağlımı ile her bir değişken arasındaki ilişkiler incelenmiş ve yükselti, sıcaklık indeksi, radyasyon indeksi, bakı indeksi, en soğuk ilk üç ayın ortalama sıkcaklığı,ofiyolitlimelanj, dolomit ve kumtaşı değişkenlerinin önemli olduğu tespit edilmiştir. Tür dağılım modellemesi için ayırım analizi ve lojistik regresyon analizi kullanılmış ve en iyi model içerisinde yükselti, anakaya tipi, radyasyon indisi ve bakı uygunluk indisinin olduğu ayırma analizi ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sütçüler district is rich in forest resources in particularly non-wood forest products: Wild rosa(Rosa canina L.) one of the most valuable non-wood forest products, is nature in the district. This study was carried out to determine the relationships between distribution of wild rosa (Rosa canina L.) and environmental factors in the Sütçüler district. In the study, sample plots were taken from the areas where the species is present or absent. Next statistical methods were employed between binary data of wild rose and environmental data. Inthestudy, Wilcoxon rank-sum statistic and interspecisific correlation analysis were applied to examine between the binary data of the species and each of all environmental variables. As a result of those analysis, elevation, heat index, aspect favourability index, radiation index, bio11 and ophiolitic mélange, dolomite, sandstone variables were found significant for species' distribution. To build distribution model of the species, logistic regression analysis and discriminate analysis were used. After performing those analyses, the best model was provided by using discriminate analysis including elevation, parent material and aspect suitability index.