Kağıt atıksularının palmiye kabuğu kökenli aktif karbon adsorpsiyonu ile arıtılması
Adsorption of paper wastewater treatment by using the palm shell based activated carbon
  1. Tez No: 353457
  2. Yazar: MEHMET DOĞANAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN CAHİT SEVİNDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, fenol, kağıt atıksuyu, palmiye kabuğu kökenli aktif karbon, kinetik, izoterm, Adsorption, phenol, paper wastewater, palm shell based activated carbon, kinetic, isotherm
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, adsorpsiyon yöntemini kullanarak, kağıt endüstrisi atıksularında kirliliğe ve zehirliliğe neden olan fenolün giderim oranları incelendi. Deneylerde adsorbent olarak palmiye kabuğu kökenli aktif karbon (PKAK) kullanıldı. Temas süresi, adsorbent dozu, pH gibi değişkenler parametre olarak seçildi. Deneyler sonucunda, pH 6, bir saatlik süre ve 3 g/L adsorbent dozu optimum giderim için uygun bulundu. Bu şartlarda, fenolde % 70.58 oranında giderim sağlandığı görüldü. Elde edilen deneysel veriler doğrusal regresyon modeli ile açıklanmıştır. Bunun yanı sıra izoterm çalışmaları ile fenol adsorpsiyonu işleminin hem Langmuir hem de Freundlich izoterm modeli ile açıklandığını belirtirken, kinetik çalışmalar ile fenol adsorpsiyonu olayının PKAK için I. derece kinetik modelin II. derece kinetik modeline daha iyi uyum sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, removal rates of phenol which causes toxic and impurities were investigated in the paper industry wastewaters using the adsorption technique. Palm shell activated carbon (PSAC) was used as adsorbent in the all experiments. Variables such as the contact time, the dose of adsorbent was chosen as the parameter. In the result of experiments, pH 6, an hour's time and 3 g/L adsorbent dose were found to be suitable for optimum removal. In these circumstances, removal was obtained in 70.58 % rate of phenol. The obtained experimental data were described with a linear regression model. In addition, when specifying explained both Langmuir and Freundlich isotherm model of phenol adsorption process with isotherm studies, I. order kinetic model showed that a better fit II. order kinetic model for PSAC of phenol adsorption event with kinetic studies.