Kağıt endüstrisi atıksularının elektro-fenton yöntemiyle arıtılabilirliğinin incelenmesi
The examination regarding the refinability of the paper industry wastewaters by electro-fenton
- Tez No: 202985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kraft kagıt üretimi, leri oksidasyon, Elektro-Fenton, Atıksu arıtımı, Kraft paper production, Advanced oxidation, Electro-Fenton, Wastewater treatment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kagıt endüstrisi atıksuları, sucul ortamlarda oldukça tehlikeli etkiler yaratmaktadır. Bununla birlikte, ülkemizde kurulu olan kagıt üretim fabrikaları sürekli olarak farklı özellikte ve miktardaki atıksularını farklı alıcı ortamlara desarj etmektedirler. Bu fabrikaların birçogunda atıksu arıtma tesisleri bulunsa da, tesisler yeterli verimde çalısmamakta ve çogu durumda atıl sekilde kalabilmektedir. Son zamanlardaki bilimsel arastırmalar, bu tür atıksuların fizikokimyasal süreçlerle (özellikle ileri oksidasyon yöntemleri ile) arıtılabilirligi üzerine yogunlasmıstır. Elektro- Fenton (EF) yöntemi de, yüksek arıtım verimleri ile ileri oksidasyon sistemleri içerisinde oldukça kuvvetli bir alternatif olarak durmaktadır. Bu çalısma kapsamında, kagıt üretiminden kaynaklanan atıksuların KO ve SO4 parametrelerinin EF yöntemiyle giderimi arastırılmıstır. Deneysel çalısmalarda yöntem veriminde etkin rol oynayan faktörlerin (baslangıç pH degeri, baslangıç H2O2 derisimi ve uygulanan dogru akımın büyüklügü) arıtma verimine etkileri belirlenmis ve optimum isletme kosulları ortaya konmustur. Uygun isletme kosullarında çalısıldıgı takdirde elektro- Fenton yönteminin kagıt endüstrisi atıksuyu arıtımında etkin olarak uygulanabilecegi görülmüstür. Bu çalısmada sabit DC akımının 1.0 A, H2O2 konsantrasyonunun 1000 mg/L ve baslangıç pH'sının 2.5 oldugu kosullarda, KO giderim verimi %84 degeriyle en iyi verime ulasmıstır.
Özet (Çeviri)
Waste waters of paper industry causes dangerous effects under hydrous conditions. Furthermore, the paper production factories in our country constantly dischange their wastewaters which have different features and various amounts in to different enviroments. Although most of these factories have waste treatment facilities, they do not work efficienciently and they may mostly be inactive. The recent researches have focused on the issue that such kind of wastewaters can be treated with physical-chemistry process (especially by advanced oxidation methods). Elecktro-Fenton (EF) method is also a very strong alternative in advanced oxidation methods with its high treatment efficiency. In this research, COD and SO4 parameters of wastewaters which are caused by paper production removing with EF method is examined. The effects of the operating parameters (the initial pH, the initial H2O2 concentration and the current) on the treatment efficiency have been also determined and optimum process conditions are established. It has been proved that electro-Fenton method may effectively be applied for the refining of paper industry waste water on condition that correct processing methods are used. In this study when constant DC current is 1.0 A, the concentration of H2O2 is 1000 mg/L and the initial pH is 2.5, COD removal efficiency has reached the highest efficiency with its value of %84.