Fulvik asit temeline dayalı organik bir sıvının mısırın silolanma özellikleri üzerine etkileri
Effects of a fulvic acid based organic liquid on silage characteristicks of corn
  1. Tez No: 353456
  2. Yazar: OSMAN SEYDA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır Silajı, Organik Asit, Fulvik Asit, Corn Silage, Organic Acid, Fulvic Acid
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada Isparta bölgesinde doğal olarak çıkan organik asit formunda olan fulvik asidin silaj özellikleri üzerine etkilerini görmek amacıyla yapılmıştır. Silajlık mısır hamur olum döneminde %30-35 kuru madde içeren 5-6 cm uzunluğunda parçalara ayrılan silajlık mısırlar 3 er paralel ve 5 kg'lık plastik kavanozlarda deneme planında öngörüldüğü şekliyle gruplara ayrılmıştır. Beş farklı grup oluşturulmuştur; 1) kontrol, 2) %0,25 fulvik asit, 3) %0,50 fulvik asit, 4) %1,00 fulvik asit, ve 5) %2,00 fulvik asit içeren gruplar. Organik madde miktarı bakımından kontrol grubuyla kıyaslandığında %0,50 ve %2,00 fulvik asit içeren gruplarda faklılık görülmüştür. Organik madde bakımından en yüksek değer %2,00 fulvik asit grubunda görülmüştür. %2,00 fulvik asit grubunun ham protein değeri diğerlerinden farklı bulunmuştur. Ham yağ değerleri kontrolle kıyaslandığında %1,00 ve %2,00 fulvik asit gruplarıyla aynı fakat %0,25 ve %0,50 fulvik asit gruplarındaki değerler kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Ham selüloz ve nitrojensiz öz madde değerleri kontrolle kıyaslandığında %0,25 ve %0,50 fulvik asit gruplarıyla aynı fakat %1,00 ve %2,00 fulvik asit gruplarından farklı bulunmuştur. Ham kül değerleri kontrolle kıyaslandığında %0,25 ve %1,00 fulvik asit gruplarıyla aynı fakat %0.50 ve %2,00 fulvik asit gruplarından farklı bulunmuştur. Metabolik enerji değeri bakımından kontrolle kıyaslandığında %0,25 ve %0,50 fulvik asit gruplarıyla aynı fakat %1.00 ve %2,00 fulvik asit gruplarından farklı bulunmuştur. Silajda pH değeri ve Fleig puanına göre en iyi sonuç %0,25 fulvik asit grubundan elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre %0,25 fulvik asit, silajda koruyucu katkı maddesi olarak tavsiye edilebilir düzey olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Fulvic Acid is an organic acid, which naturally occurs in Isparta region. In this study, the effects of Fulvic acid addition on silage characteristics were investigated. Silage corn was harvested during dough when it had 30-35% dry matter content. The plants were cut into pieces (5-6 cm in length) and then 5 kg of corn silage were put in plastic jars with 3 parallels for each group. Five different groups were formed; 1) control, 2) 0.25% fulvic acid, 3) 0.50% fulvic acid, 4) 1.00% fulvic acid, and 5) 2.00% fulvic acid groups. The control group's organic matter levels were different than 0.50% and 2.00% fulvic acid groups. The highest values of organic matter were observed in 2.00% fulvic acid groups. Crude protein levels for 2.00% fulvic acid group were different than the others. Control group crude oil values were similar with 1.00% and 2.00% fulvic acid group's values; however, 0.25% and 0.50 % fulvic acid group values were higher than the control group value. When compared to crude fiber and nitrogen- free extract values, control group values were similar to 0.25% and 0.50% fulvic acid groups but different than the 1.00% and 2.00 % fulvic acid groups. Control group crude ash values were similar to 0.25% and 1.00% fulvic acid groups but different than the 0.50% and 2.00 % fulvic acid groups. When compared to Metabolizable energy values, control group values were similar to 0.25% and 0.50% fulvic acid groups but different than the 1.00% and 2.00 % fulvic acid groups. The optimum silage pH and Fleig scores were obtained from the 0.25% fulvic acid group. According to our results, 0.25% level fulvic acid could be recommended as preservatives for silage.