Eğirdir Gölü (Isparta)'nün suyunda, sedimentinde ve gölde yaşayan sazan (Cyprinus carpio L., 1758)'nın bazı doku ve organlarındaki ağır metal düzeylerinin belirlenmesi
The determination of levels of the heavy metals in water, sediment of Eğirdir Lake and some tissues and organs of carp (Cyprinus carpio L., 1758) living in the lake
  1. Tez No: 353463
  2. Yazar: HÜSEYİN KAPTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA TEKİN ÖZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, Sazan, ağır metal, birikim, su kirliliği, Eğirdir Lake, Carp, heavy metal, accumulation, water pollution
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Eylül 2011 ile Şubat 2012 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada Eğirdir Gölü'nün suyunda, sedimentinde ve gölde yaşayan sazan (Cyprinus carpio L., 1758)'ın kas, karaciğer ve solungaçlarındaki bazı ağır metallerin (Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, Se, Pb ve Zn) konsantrasyonlarının tespit edilmesi, doku ve organlardaki metal miktarları ile balık boyu ve ağırlığı arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve sudaki metal düzeyleri ile fizikokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Arazi çalışmaları sırasında sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik ve çözünmüş oksijen gibi bazı fiziko-kimyasal parametreler ölçülmüştür. Suda yapılan analizler sonucunda Pb dışında tüm metaller farklı oranlarda tespit edilmiştir. Suda en fazla biriken metalin Mn, en az biriken metalin ise Cr olduğu belirlenmiştir. Sediment örneklerinde yapılan analizler sonucunda tüm metaller belirlenmiştir. Sedimentte yapılan analizler sonucunda en fazla biriken metal Fe iken, en az biriken metalin ise Cd olduğu belirlenmiştir. Sazanın kas, karaciğer ve solungaçlarında yapılan metal analizleri sonucunda ise tüm metaller her dokuda tespit edilmiştir. Metallerin karaciğer dokusunda kas ve solungaca göre daha fazla birikim gösterdiği belirlenmiştir. Balıklardaki metal seviyeleri ile balıkların ağırlık ve boyları arasında genel olarak negatif bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which was carried out between September 2011-February 2012 aimed to determine the concentrations of some heavy metals (Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, Pb, Se and Zn) in water, sediment of Eğirdir Lake and muscle, liver and gill of carp inhabiting the lake, the relationship between metal levels in tissue and organs with fish weight and lenght and betwen concentrations of heavy metal levels in water and physico-chemical parameters. During the field work, some physico-chemical parameters like temperature, pH, conductivity and dissolved oxygen had been measured. As a result of analysis in water, all of the metals except Pb were determined in water. Mn was the highest and Cr was the lowest in water. All of the metals were determined in sediment. Fe was the highest and Cd was the lowest in sediment. As a result of analysis of heavy metals in carp all metals determined in all tissues. The highest metal levels were found in liver compared with gill and muscle. Negative relationships were determined between metal levels in fish with fish weight and lenght.