Tuzlu koşullarda yetiştirilen arpa fidelerinin bazı morfolojik ve anatomik parametrelerine hidrojen peroksidin etkileri
The effects hydrogen peroxide on some morphological and anatomical parameters of barley seedlings grown under saline conditions
- Tez No: 353477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arpa, fide büyümesi, hidrojen peroksit, tohum çimlenmesi, tuz stresi, yaprak anatomisi, Barley, seedling growth, hydrogen peroxide, seed germination, salt stress, leaf anatomy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada tuzlu koşullar altında arpanın (Hordeum vulgare L. Var. Bülbül 89) tohum çimlenmesi, fide büyümesi (koleoptil yüzdesi, koleoptil ve radikula uzunluğu, radikula sayısı, taze ağırlık) ve yaprak anatomisi (epidermis hücre sayısı ve genişliği, stoma sayısı, genişliği ve indeksi, yaprak kalınlığı, iletim demetleri arası mesafe) üzerine hidrojen peroksit ön muamelesinin etkileri araştırılmıştır. Tuz arpa tohumlarının çimlenmesini, fide büyümesini ve yaprak anatomisini konsantrasyon artışına paralel olarak engellemiştir. Hidrojen peroksit ön muamelesi ise tuz stresinin tohum çimlenmesi ve fide büyümesi üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırmada başarılı olmuştur. Ayrıca hidrojen peroksit ön muamelesinin arpa fidelerinin yaprak anatomisi parametreleri üzerinde farklı derecelerde etkili olduğu ve bu farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of hydrogen peroxide pretreatment on the seed germination, seedling growth (coleoptile percentage, coleoptile and radicle length, radicle number, fresh weight) and leaf anatomy (epidermis cell number and width and index, leaf thickness, distance between vascular bundles) of barley (Hordeum vulgare L. var. Bülbül 89) under saline conditions were investigated. In parallel with the concentration rise, salt inhibited the germination, the seedling growth and the leaf anatomy of barley seeds. Hydrogen peroxide pretreatment succeeded in overcoming the negative effect of salt stress on the seed germination and the seedling growth. However, it was concluded that the mentioned plant growth regulator had an effect, in different degrees, on parameters of leaf anatomy of barley seedlings, and this distinction was statistically important.