Tuzlu koşullarda yetiştirilen arpa fidelerinin bazı morfolojik ve anatomik parametrelerine folik asitin etkileri
The effects of folic acid on the some morphological and anatomical parameters of barley seedlings grown under saline conditions
- Tez No: 353496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Folik asit, stoma, tohum çimlenmesi, tuz stresi, yaprak anatomisi, Folic acid, stomata, seed germination, salt stress, leaf anatomy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, tuz stresine (0.25, 0.275, 0.30, 0.325, 0.35 M) maruz kalan arpa tohumlarının (Hordeum vulgare L. cv. `Bülbül 89?) tohum çimlenmesi, fide büyümesi ve yaprak anatomisi parametrelerine folik asit ön muamelesinin (50 ?M) etkileri kontrol grubu ile karşılaştırılarak araştırılmıştır. Tuz stresi, arpa tohumlarının incelenen fizyolojik ve anatomik parametreleri üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmiştir. Artan tuz konsantrasyonları tohum çimlenmesi ve fide büyümesini engellemiştir. Tuz yaprak anatomisi üzerinde de olumsuz etkiler göstermiştir. Folik asit ön muamelesi tuz stresinin meydana getirdiği olumsuz etkileri belirli konsantrasyonlarda hafifletmiş, hatta ortadan kaldırmada başarılı olmuştur. Özellikle tuz stresinin tohum çimlenmesini engelleyici etkisi, folik asit ile ön muameleye tabi tutulan tohumlarda kademeli olarak azalmıştır. Ayrıca, folik asit ön muameleli tohumların belirli tuz konsantrasyonlarında yetişme periyodu sonunda yaprak anatomisi parametrelerine farklı derecelerde etki göstermiş ve bu farkın istatistiksel açılardan önemli olduğu tespit edilmiştir.Kontrol grubu ve FA ön muameleli tohumların çimlenme, fide büyümesi ve yaprak anatomisi parametreleri arasındaki farklılıkların istatiksel önemi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis were investigated impacts folic acid pretreatment (50 ?M), barley seeds (Hordeum vulgare L. cv. `Bülbül 89?) grown exposed to saline stress (0.25, 0.275, 0.30, 0.325, 0.35 M). Seed germination, seedling growth (coleoptile percentage, coleoptile and radicle length, radicle number, fresh weight) and leaf anatomy parameters (epidermis cell number and width, stomata number, width and index, leaf thickness, distance between vascular bundles) were compared with the control group. Salt stress led to an adverse effect on physiological and anatomical parameters studied of barley seeds. In particular, the salt stress decreased seed germination and seedling growth. Also, leaf anatomy parameters negatively effected by increasing salt consentrations. Folic acid pretreatment alleviated at certain concentrations adverse effects caused by salt stress, have been successful in eliminating even. Especially seed germination inhibitory effect of salt stress gradually decreased in seeds to be treated with folic acid. Folic acid demonstrated different effects on parameters of leaf anatomy of barley seedlings grown under salt stress. The differences between germination, seedling growth and leaf anatomy parameters of control group and the FA pretreated seeds were determined the statistical significance.