Jet Grout yönteminin zemin iyileştirmesine katkısının ve bu yöntemde kullanılan parametrelerin etkilerinin irdelenmesi
Investigation of the contribution of Jet Grouting to soil improvement and the effects of the parameters used in this method
  1. Tez No: 353535
  2. Yazar: RECEP AKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIKA NİLAY KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jet grout, bulanık mantık, çoklu regresyon analizi, zemin iyileştirmesi, Jet grouting, fuzzy logic, multiple regression analysis, soil improvement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yeni bir yapının inşası ve/veya mevcut bir yapının güçlendirilmesi için öncelikle yapının üstünde yer aldığı zeminin incelenmesi , genellikle kuvvetlendirilmesi ve ıslahı gerekir. Proje öncesi yapılan zemin etütleri, yapının kendine ait ve diğer ekstra yüklerin taşınmasını mümkün kılmıyorsa, yapının taşınması ya kazıklı temelle ya da taşıma gücü arttırılmış zeminle (bazı durumlarda her ikisi ile) mümkündür. Teknoloji ilerledikçe yeni yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bunlardan en güncel olanı da jet grouting yöntemidir.Bu yöntem , yaygın olarak kullanılmakla birlikte , sağladığı iyileştirme kontrolünde ve uygulamada eksiklikler vardır. Bu çalışmada da , bu konu ile ilgili literatür derlenip bir arada toparlanarak hesaplamalarda danışılabilecek yeterli bir kaynak elde edilmesi ve ayrıca yapılan çalışmalardan alınan verilerin detaylı incelenerek, zeminin iyileştirmeden önceki mühendislik özellikleri ve iyileştirmeden sonraki mühendislik özellikleri irdelenerek yöntemin iyileştirmedeki verimi incelenecek, parametrelerin yönteme etkileri gibi bazı konularda çıkarımlar yapılamaya çalışılacak ve uygulamanın bu konudaki eksiklikleri giderilecektir.
Özet (Çeviri)
For the aim of construct a new building or reinforcement and rehabilitate existing buildings firstly the conditions and properties of the soil lays under the building has to be known.If the soil surveys that performed before projecting shows that the soil under the building has not enough strength to bear the loads will occur from the bilding on that soil , the soil must be improved before construction. By the advance of technology , new methods started to be used for soil improvement. The most current one of them is jet grouting method. In this study , the litterateur about this topic will be investigated and gathered together for the aim of acquire a resource is adequate for calculation this improvement method. In addition , the datas from all these litterateur studies will be examined in detail and the datas contains soil conditions before and after improvement by jet grouting will be inpsected so some conclusions will be tried to be gained about the effect of some parameters on the method.