Atık lavanta bitkisinden üretilen yonga levhanın mekanik ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the mechanical and physical properties of the particleboard produced from lavender plant waste
- Tez No: 353534
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Atık lavanta bitkisi, yonga levha, fiziksel ve mekanik özellikler, tutkal oranı, karışım oranı, üre formaldehit tutkalı, Waste lavender plants, particleboard, physical and mechanical properties, glue rate, mixing ratio, urea formaldehyde glue
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasında, laboratuar şartlarında farklı karışım oranlarına sahip (%0-%100,%25-%75,%50-%50,%75-%25,%100-%0) atık lavanta bitkisi ve kızılçam yongalarından, bağlayıcı olarak kullanılan Üre Formaldehit tutkalının değişen oranlarına göre (%6,%8,%10,%12) 0.65gr/cm3 yoğunluklu yonga levhalar üretilmiştir. Yonga levhaların bazı fiziksel (Yoğunluk ve kalınlık artış miktarı) ve mekanik özellikleri (Eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü ve yüzeye dik çekme direnci) deneysel çalışmalar neticesinde belirlenmiştir. Deney sonuçlarından elde edilen veriler istatistiksel olarak incelenerek anlamlı olup olmadıklarını belirlemek amacı ile çoklu Varyans analizi yapılmıştır. Aralarında anlamlı ilişki çıkan tüm değişkenlerin, kendi grupları içerisinde birbirlerine karşı en küçük farklılıklarını belirlemek için Duncan testleri yapılmıştır. Bu tezin araştırma sonuçlarına göre; Karışım ve tutkal oranının deney sonuçlarını değiştirdiği, tutkal bakımından en düşük değerlerin %6 en yüksek değerlerin ise %12 tutkal oranına sahip deney örneklerinden elde edildiği ancak deney gruplarına ait hiçbir yonga levha örneğinin elastikiyet modülü değeri vermediği, bu nedenle atık lavanta bitkisi yongalarından 0.65gr/cm3 yoğunlukta, belirlenen karışım ve tutkal oranlarına göre TS-EN standartlarına ve P1 şartlarına uygun bir levhanın üretilebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, red pine with density of 0.65gr/cm3 were produced by using waste lavender plants, Pinus brutia and urea formaldehyde binder. Within the scope of the study, different proportions of lavender plants and Pinus brutia, 0-100, 25-75, 50-50, 75-25, 100-0 and varying amount of binder, 6 %, 8 %, 10 %, % 12, were examined. Some physical properties, density and increase in thickness, and mechanical properties (flexural strength, modulus of elastlcity and normal tensile strength) perpendicular to the surtuce of the particleboards were determined by experimental studies. Multiple variation analysis was conducted to identify if the data obtained from experimental studies are meaningful or not. Additionally, Duncan tests were performed so as to determine the smallest possible differences between all variables having reasonable relation between each other. The results of this thesis show that the proportion of lavender plants and the amount of adhesive influence the experimental results. While the minimum values and minimum values were obtained for 6 % and 12 % of binder, respectively, none of the particleboard samples of any type yielded the required the elastic modulus value. For this reason, it was presented that particleboard matching the criteria of TS-EN and having density of 0.65gr/cm3 could not be produced by using the given proportions of waste lavender plants and Pinus brutia mixture fixed by binder.