Mevcut betonarme binaların deprem performanslarının doğrusal elastik olmayan yöntemle belirlenmesi
Determining the seismic performance of the existing buildings using inelastic linear methods
  1. Tez No: 353536
  2. Yazar: HAKAN DİLMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT DEMİR, YRD. DOÇ. DR. HAMİDE TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, betonarme binalar, doğrusal elastik olmayan, Performance, reinforced concrete building, in-elastic linear method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY (2007))' de mevcut binaların deprem performanslarının belirlenmesi için ön görülen yöntemlerden biri doğrusal elastik olmayan yöntemdir. İncelenecek mevcut bina sayısının fazla olması durumunda bu yöntem kullanılarak değerlendirilme yapılmasının uzun zaman alacağı açıktır. Bu nedenle yapılan tez çalışmasında, kolay uygulanabilir ve yönetmelik esasları ile uyumlu olabilecek bir değerlendirme yönteminin sunulması amaçlanmıştır. Yapılan çalışma genel olarak üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada performansa etki eden parametrelerin incelenmesi ve önerilecek yöntemin ortaya konulabilmesi için model binalar oluşturulmuştur. Parametreler; açıklık sayısı, kat adedi, beton sınıfı, çelik sınıfı ve sargılamanın durumu olarak seçilmiştir.Bu parametreler ışığında model binaların“Can Güvenliği”performans seviyesini sağlayacak en küçük kolon boyutları doğrusal elastik olmayan yöntem esaslarına göre belirlenmiştir. Yapılan çözümlemelerde çalışma kapsamında oluşturulan betonarme elemanlarda sargı modellenmesi (BESAM) ve doğrusal elastik olmayan değerlendirme programı (DELOP) programları SAP 2000 programı ile birlikte kullanılmıştır. İkinci aşamada, ön çalışma model bina çözümlerinden elde edilen sonuçlar değerlendirilerek mevcut konut türü binaların deprem performanslarının basit bir şekilde tahmin edilebilmesi için bir yöntem önerilmiştir. Son aşamada ise, birinci derece deprem bölgesinde bulunan İstanbul, Isparta, İzmir, Burdur, Afyon illerinden toplam 128 adet konut türü bina seçilerek önerilen yöntemin geçerliliği incelenmiştir. Mevcut binaların deprem güvenliği, önerilen yöntem ve yönetmelik esaslarına göre belirlenmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the anticipated methods is inelastic analysis to determine seismic performance of the existing building in Turkish Seismic Code (DBYBHY (2007)) which came into operation in 2007. Using this analysis will take much time in case of excessive number of existing building will be examined. Therefore, in this study, an evaluation method can be applied easily and is suitable to prenciples of Turkish Seismic Code was purposed. This study consists of three stages. In the first stage, model buildings were formed to reveal the proposed method and investigate the parameters that affect seismic performance. Numbers of spans and floors, concrete and steel grade, existance of confinement bars were chosen as parameters. According to effects of parameters, smallest size of the columns of model buildings were determined by inelestic linear method as to provide“Life Safety”performance level. In the analyses as part of this study, three analysis programs were used together which are modeling of confinement in reinforced concrete elements (BESAM), excel-based inelastic linear evaluation program (DELOP) and Structural Analysis Program (SAP 2000). In the second stage, the results are obtained from analyses of model buildings in preliminary study was evaluated and a method was suggested to predict simply the seismic performance of existing housing type buildings. Lastly, a hundred twenty-eight housing type building in İstanbul, Isparta, İzmir, Burdur, Afyon which are in first-degree earthquake zone of Turkey were examined for validity of the purposed method. Earthquake safety of existing buildings were determined accordance with the purposed method and Turkish Seismic Code and results were compared.