Rüzgar enerjisi potansiyelinin enerji ve ekserji haritasının incelenmesi
Investigation of energy and exergy map of wind energy potential
  1. Tez No: 353559
  2. Yazar: DURMUŞ FATİH MENGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KIZILKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: rüzgar, enerji, ekserji, verim, harita, wind, energy, exergy, efficiency, map
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Rüzgar enerjisi, temiz, çevreye dost ve ekonomik yenilenebilir enerji kaynağıdır. Bu özelliklerinden dolayı birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde elektrik üretimi için öncelikli olarak göz önüne alınmaktadır. Rüzgar enerjisi yatırımları için meteorolojik veriler büyük önem arz etmektedir. Atmosferik özelliklerin birçoğu lokasyonlara bağlıdır. Bundan dolayı rüzgar enerjisi yatırımları için rüzgarın uzaysal modellenmesi rüzgar mühendisliği uygulamaları için çok önemlidir. Rüzgar enerjisi uygulamaları için rüzgar enerjisinin haritalanması önemli bir husus olmasının yanında sadece rüzgar hızlarına dayalı bir harita tek başına yeterli değildir. Bunun yanında rüzgar enerjisi sistemlerinin hem enerji ve hem de ekserji analizlerin yapılması ve bunların haritalanması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında Türkiye?nin içinde bulunduğu enlem ve boylam derecelerine göre 50 metre yükseklikteki aylık ortalama rüzgar hızı, sıcaklık ve basınç değerleri alınarak ülkemizin rüzgar enerjisi potansiyeli çıkartılmıştır. Ayrıca örnek bir rüzgar türbini için veriler kullanılarak her bir enlem ve boylam derecesi için enerji ve ekserji analizi yapılmıştır. Elde edilen hesaplamalar ülkemiz haritasında enlem ve boylam derecelerine yerleştirilerek rüzgar hızı, enerji verimi ve ekserji verimi haritası çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wind energy as a clean, environmentally friendly and cost effective renewable energy resource, is taken into consideration by many developed and developing countries as a promising means to provide electrical energy. For wind energy investments, meteorological data plays an important role. Most variations in atmospheric characteristics and properties depend on location. Hence, spatial modeling of wind is an important subject in wind engineering studies. It is important to preparing wind maps for wind energy investments but only wind energy maps are not advantageous by themselves. Besides, it is necessary to make analysis of energy and exergy of wind energy systems and mapping them. In this study, wind energy potential of Turkey is investigated using wind speed, temperature and pressure values measured from 50 meters for all latitude and longitudes of Turkey. Additionally, for a model wind turbine, energy and exergy analysis of every latitude and longitude points are made. Using the wind speed data, energy and exergy efficiencies of the system, spatio-temporal wind energy and exergy maps are prepared.