Güneybatı Anadolu civarında dağılış gösteren Hemidactylus turcicus (Lİnnaeus, 1758) (Saurİa: Lacertilia: Gekkonidae) örneklerinde yaş tayini
Age estimation of the Hemidactylus turcicus (Linnaeus, 1758) (Sauria: Lacertilia: Gekkonidae) specimens living in the vicinity of Southwestern Anatolia
  1. Tez No: 353588
  2. Yazar: BETÜL KANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL VAROL TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Biology, Physiology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemidactylus turcicus, Yaş tayini, İskelet kronolojisi, Güneybatı Anadolu, Gekkonidae, Hemidactylus turcicus, Age estimation, Skeletochronology, Southwestern Anatolia, Gekkonidae
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada 2006-2011 yılları arasında Güneybatı Anadolu civarından yakalanmış toplam 36 (12 ♂♂, 18 ♀♀, 6 juv.) Hemidactylus turcicus örneği değerlendirilmiştir. Bu örnekler üzerinde iskelet kronolojisi yöntemi kullanılarak yaş tayini yapılmıştır. Ayrıca bu örnekler morfolojik karakterler bakımından da incelenmiştir. Femurlardan alınan enine kesitler incelendiğinde populasyonda, erginlerde tahmini maksimum yaş 9; minimum yaş ise 4 olarak tespit edilmiştir. Hemidactylus turcicus örnekleri arasında en büyük yaş bir dişi örnekte 9 olarak hesaplanmıştır. İncelenen örnekler arasında en büyük baş+gövde uzunluğu 56,74 mm olarak ölçülmüştür. Ortalama baş+gövde uzunluğu erkeklerde 50,53±1,06 mm, dişilerde ise 51,19±0,75 mm olarak hesaplanmıştır. Juvenillerde ise ortalama baş+gövde uzunluğu 28,45±1,92 mm olarak belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonucunda erkek (r= 0,977) ve dişi (r= 0,965) bireylerde, baş+gövde ve yaş arasında kuvvetli pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, age estimation using skeletochronology method was evaluated in 36 (12 ♂♂, 18 ♀♀, 6 juv.) Hemidactylus turcicus specimens which is collected between 2006-2011 years from Southwestern Anatolia. Also that specimens was examined for morphological properties. When the cross sections taken from femurs are examined, the maximum age was calculated 9 for adults, the minimum age was 4. The maximum age was calculated for female among the Hemidactylus turcicus specimens. Of the studied samples the mean head+body length of that female specimen is measured 56,74 mm. The mean head+body length calculated 50,53±1,06 mm for males and 51,19±0,75 mm for females. The mean head+body length were determined 28,45±1,92 mm for juveniles. As a result of correlation analysis, a strong correlation was found between age- length for both males (r=0,977) and females (r=0,965).