Ferroelektrik sıvı kristal karışımlarındaki smektik faz geçişi sırasında eğim açısı ve kendiliğinden kutuplanmanın sıcaklık bağımlılığının belirlenmesi
Investigation of spontaneous polarization and tilt angle of temperature dependency in binary mixture of ferroelectric liquid crytals while smectic phase transition
  1. Tez No: 353587
  2. Yazar: SEDAT AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eğim Açısı, Kendiliğinden Kutuplanma, Ferroelektrik Sıvı Kristal, 70PDOB + C7, Ortalama Alan Teorisi, Tilt Angle, Spontaneous Polarization, Ferroelectric Liquid Crystals, 70PDOB + C7, Mean Field Models
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, ferroelektrik sıvı kristallerinin karışımları için, düzen parametreleri olan eğim açısı (θ) ve kendiliğinden kutuplanma (P) sıcaklığa bağlı olarak hesaplanmıştır. Hesaplamalarda ferroelektrik kristal olan C7 içinde molar konsantrasyonu değişen 70PDOB kristalinin smektik A- smektik C* faz geçişleri civarındaki davranışları incelenmiştir. θ ve P için yapılan bu hesaplamalarda, bikuadratik (P2θ2) ve hem bikuadratik hem de bilinear (Pθ) terimleri içeren ortalama alan modeli kullanılmıştır. Düzen parametrelerinin örtüşmelerini de hesaba katarak serbest enerji fonksiyonu açılmış, P ve θ' nın sıcaklık bağımlılıkları türetilmiş ve elde edilen sonuçlar literatürde rapor edilmiş deneysel verilere fit edilmiştir. Bu fitler smektik A- smektik C* faz geçişi civarında, C7 içinde 70PDOB değişik konsantrasyonları (X=0, 5.15, 9.68, 15.0, 16.92 ve 19.4) için yapılmıştır. Fitlerde ortalama alan teorisinin bilinear ve bikuadratik örtüşmeleri dikkate alınmıştır. Yapılan fitlerde tatmin edici sonuçlar elde edilmiş ve bu modellerin deneysel çalışmalarla uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the tilt angle (θ) and the spontaneous polarization (P) as order parameters were calculated at various temperatures for binary mixtures of ferroelectric liquid crystals, in particular, for binary mixtures of 70PDOB (mol %) in the ferroelectric liquid crystal C7 near the smectic A- smectic C* transition. For this calculation of θ and P, mean field models with the biquadratic (P2θ2) and both biquadratic and bilinear (Pθ) couplings were used. By expanding the free energy in terms of the order parameter (tilt angle θ and the spontaneous polarization P) with the couplings considered, the temperature dependencies of θ and P were derived and the expressions obtained were fitted to the experimental data reported in the literature. Those fits were performed in the case of binary mixtures of 70PDOB in C7 at the concentrations of X=0 (C7), 5.15, 9.68, 15.0, 16.92 and 19.4 near the smectic A- smectic C* transition using both the mean field models with the couplings P2θ2 (quadrupolar interactions) and P2θ2 + Pθ (quadrupolar and dipole-dipole interactions). Fit with the observed results are satisfactory and these models were found to be consistent with experimental studies.