Avcılar-Güre kuzeyinin jeolojisi ve petrografisi (Balıkesir)
Geology and petrography of -The northern Avcılar-Güre (Balıkesi̇r)
  1. Tez No: 353608
  2. Yazar: MÜGE TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ YİĞİTBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fındıklı Formasyonu, Biga Yarımadası, Avcılar Köyü, Petrografi, Metamorfizma, Fındıklı Formation, Biga Peninsula, Avcılar Village, Petrography, Metamorphism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışma alanı Biga Yarımadası'nda, Balıkesir ili Edremit ilçesine bağlı Avcılar Köyü ve Güre'nin kuzeyinde bulunmaktadır. Çalışma alanınında yer alan istif Fındıklı formasyonu mermerleriyle başlamakta, amfibolit, amfibollü gnays, epidot gnays ve az oranda kuvars feldispat şist ile devam ederken orta seviyelerde granat amfibol gnays yer almaktadır. İstifin üst seviyelerinde geçildikçe milonitik gnays, kuvars-feldispat şist, kalk şist ve mermer ardalanmasıyla devam etmektedir. Birimin orta seviyelerinde granatlı amfibolitler yer alırken, üst seviyelere gidildikçe kalk şist ve birimin en üst seviyesinde yer alan Babadağ mermerlerine geçmektedir. Fındıklı formasyonu üzerine metagabro, metadünit ve az oranda serpantinitlerden oluşan Tozlu formasyonuna (metaofiyolit) tektonik dokanakla gelmektedir. Tozlu formasyonu ait ofiyolitik kayaların üzerine ise tektonik bir dokanakla Sarıkız mermeri gelmektedir. Sütüven formasyonuna ait milonitik gnays kuvars-feldispat gnays ve amfibol gnayslar Tozlu formasyonuna ait ofiyolitik kayaları tektonik olarak üzerlemektedir. Bu çalışmada yeni yaş verileri elde edilmemiş, önceki çalışmalardan elde edilen veriler kullanılmıştır. Buna göre; istifin tamamının Paleozoyik yaşlı olduğu kabul edilmiştir. Bölgeye Oligo-Miyosen döneminde bir granitoyid (Eybek granitoyidi) sokulumu gerçekleşmiş ve çalışma alanının güneyinde yer alan Sütüven formasyonuna ait milonitik gnaysları keserek yüzeylemiştir. Bölgede yapılan yapraklanma ölçümlerine göre bölgenin hakim olarak KB-GD yönlü sıkışmalar altında kaldığı sonucu elde edilmiştir. Yapılan arazi çalışmaları ve petrografik incelemeler sonucunda Fındıklı formasyonunun birden fazla deformasyona uğradığı gözlenmiştir. Petrografik incelemeler ile de Fındıklı formasyonunun bazik kökenli volkanizma ve buna eşlik eden sedimanter bir istiften oluştuğu, Sütüven formasyonun ise genel olarak sedimanter bir istiften oluştuğu, okyanusal kabuğa ait kayaçları içeren Tozlu formasyonun ve mineral parajenezlerine göre de amfibolit fasiyesinde metamorfizmaya uğradığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study area is located in the Nothern Güre and Avcılar village of Edremit district of Balıkesir province at the Biga Peninsula. Succession starts with marble and passes upward into amphibole gneiss, epidote gneiss and minor quartz-feldispar schists and garnet-amphibole gneiss, in the middle of the sequence. Amphibole gneisses pass upward into mylonitic gneiss, quartz-feldispar schist, calc-schist and marble at the top of the sequence. Fındıklı formation is tectonically overlain by Tozlu formation (metaophiolite) consisting of metagabbro, metadunite and minor serpantinite. Tozlu formation is tectonically overlain by Sarıkız marble. Mylonitic gneiss, quartz-feldispar gneiss and amphibole gneisses of the Sütüven formation tectonically overlie the Sarıkız formation. In this study, new dating data were not obtained, thus previous studies were accepted and the entire of the sequence was considered as Paleozoic aged. During Oligo-Miyosen period, mylonitic gneisses of Sütüven formation cut by a granitoid (Eybek granitoid) in the South of the study area. Based on the foliation meansurements it was determinad that a NW-SE oriented compresional regime is dominant in the study area. Detailed field studies and petrographic observations indicate that Fındıklı formation was undergone polyphase deformation. In addition, petrographic studies show that Fındıklı formation was a sedimentary sequence accompaying basic volcanism, Sütüven formation was a sedimentary sequence, and Tozlu formation which consist of oceonic crust fragments was undergone Amphibolite facies metamorphism in term of its mineralogical composition.