Music as refuge from reality: Schopenhauerian aesthetics within the framework of philosophical pessimism
Gerçeklikten sığınak olarak müzik: Felsefî pesimizm perspektifinden Schopenhaueryen estetik
- Tez No: 1006374
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sanat Tarihi, Müzik, Philosophy, Art History, Music
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Estetik zevk, Schopenhauer, Arthur, Aesthetics, Aesthetic pleasure, Schopenhauer, Arthur
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
Özet
Frederick Beiser, Weltschmerz adlı eserinin giriş paragrafında şöyle yazar:“Kötümserliğin karanlık bulutu Almanya'nın üzerine çökmüştü.”Gerçekten de 19. ve erken 20. yüzyılın zeitgeist'ı (zamanın ruhu),“felsefî pesimizm”olarak adlandırılan — yani bir şeylerin var olmasındansa hiçbir şeyin var olmamış olmasının daha iyi olacağı görüşünün — etkisi altındaydı. Arthur Schopenhauer (1788-1860), bu oldukça kasvetli hissiyatı sistematik bir felsefeye dönüştüren ilk düşünür olarak kabul edilir. Daha da önemlisi, onun estetik teorisi, müziğe atfettiği ayrıcalıklı konum nedeniyle müzikolojik bir incelemeyi gerekli kılar. Bu çalışmanın amacı, Schopenhauer'in müzik anlayışını, öncüsü olduğu felsefî pesimizmle ilişkili olarak anlamaktır. Bunu yaparken, öncelikle pesimizmin yüzeysel bir tarihsel incelemesi sunulmakta; ardından İstenç ve Tasarım Olarak Dünya (Die Welt als Wille und Vorstellung) üzerine bir açıklama gelmektedir. Schopenhauer estetik teorisini bu eserin üçüncü bölümünde aktarır; bu nedenle en çok üzerinde durduğum kısım burasıdır. Felsefî pesimizmin temel önermesi — hiç var olmamış olmanın daha iyi olduğu düşüncesi — emsâlsiz değildir; kökleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Başlangıç olarak Antik Yunan'da, ne şairler ne de düşünürler yaşamın doğasında var olan trajediler hakkında konuşmaktan çekinmezlerdi. Homeros'un, serbest bir çeviriyle,“insanlığın bu gezegenin yüzünde yürümüş en mutsuz tür”olduğunu söylediği bilinir. Antik Çağın büyük oyun yazarlarından Menandros şöyle yazmıştır:“Tanrıların sevdikleri genç ölür.”İlk atomculardan ve bildiğimiz anlamda bilimin atalarından biri olan Empedokles, yaşamın aralıksız bir işkence örneği olduğunu beyan etmiştir. Platon bile Apologia (Sokrates'in Savunması) eserinde Sokrates'in kişiliği üzerinden, eğer ölüm her türlü duyumun ortadan kalktığı bir uyku gibiyse, bunun bir lütuf sayılması gerektiğini söylemiştir. Antik çağın büyük oyun yazarı Sophokles de metinlerin yaşamı olumlamayan ifadelerle dolu olduğu birçok oyununda benzer bir hissiyatı paylaşmıştır. On ikinci yüzyıl Fransa'sında ortaya çıkan Gnostik bir kült olan Katarlar (Cathari), dünyevî varoluşun karakter bakımından tamamen kötü olduğuna inanırdı. İnançlarına göre, Eski Ahit'in Tanrısı bizzat Şeytan ile eşdeğerdi. Dünyayı hiçlikten yaratmış ve ardından insanları tarif edilemez acılar çekmeleri için yeryüzündeki bedensel bir varoluşa sürgün etmişti. Budizm'deki döngüsel yaşam kavramına benzer şekilde, Katarcılıkta da ruh, çileci uygulamalar aracılığıyla gnosis — gizli, ezoterik bilgi — edinmediği sürece sonsuz bir dünyevi felâkete mahkûmdur. Bu nedenle, Katarların sadık üyeleri üremeyi reddetmişlerdir; zira bu, en başta asla talep etmemiş bir ruha acı çektirmek anlamına gelirdi. Kötümserliğin popüler bir vecizesi, Eski Ahit'teki Vaiz 4:3 bölümünde yer alır. Burada Kral Solomon, ölülerin yaşayanlardan daha mutlu olduğunu ilan ederken şu sonuca varır:“Fakat her ikisinden de iyisi, henüz doğmamış olandır; güneşin altında yapılan kötülüğü henüz görmemiş olan.”Hayata yönelik bu yoğun negatif yaklaşım sadece Batı ile sınırlı değildir. Benzer nitelikteki fikirlere Ömer Hayyam gibi pek çok düşünürün eserlerinde de rastlanabilir. Ancak hayata dair en dehşet verici ifadelerden biri Arap şair Ebû'l-Alâ el-Maarrî'ye aittir; mezar taşında şöyle yazar:“Bu, babamın bana karşı işlediği suçtur; bense onu hiç kimseye karşı işlemedim.”Dahası, yaşamı olumsuzlayan bir ifade bulmak için tarihin derinliklerine inmeye gerek yoktur. Kurgu yazarları, soğuk hakîkâti sıklıkla ahlakî açıdan tartışmalı karakterleri aracılığıyla aktarırlar. İnsanın aklına, bir sarhoşun haykırışlarının hayata dair yürek parçalayıcı olguları barındırdığı o ikinci sınıf Rus romanları gelir. Her şeyden öte, Schopenhauer, aksi takdirde“hayata dair kasvetli bir bakış açısı”olarak addedilecek olanı sistematik bir felsefeye dönüştüren filozof olarak kalmıştır. Bolluk içinde servete sahip başarılı bir tüccar olan babasının zamansız kaybı, ailenin derhal dağılmasına ve varlıkların tasfiye edilmesine yol açtı. Annesi ve kız kardeşi Weimar'a giderken, genç Alman, babasının izinden gitmek üzere bir çıraklık eğitimine başladı. Ancak ticaret alanındaki iki yıllık isteksiz eğitimin ardından, tıp okumak için Göttingen Üniversitesi'ne gitmek üzere aile mesleğini bıraktı. Schopenhauer, ikinci yılında felsefe alanına geçiş yaptı ve kendini Platon ile Immanuel Kant'ın metinlerine adadı. Bir yıllık eğitimin ardından, felsefe müfredatının yetersiz olduğundan endişe ederek Göttingen'den ayrılmaya karar verdi. Berlin'e taşındı ve çalışmalarına şehir üniversitesinde devam etti. Burada geçirdiği süre boyunca, Prusya ve Fransa arasındaki gerilimin bir sonucu olarak askeri bir işgal ihtimaliyle giderek daha fazla kaygı duymaya başladı. Bu nedenle Berlin'den kaçtı ve Rudolstadt'ta bir nevi münzevi hayatı yaşamaya başladı; yakınlardaki ormanlara ve dağlara geziler yaparak vaktinin çoğunu kendi başına geçirdi. Yeter Sebep İlkesinin Dört Katlı Kökü Üzerine (Über die vierfache Wurzel des Satzes vom zureichenden Grunde) başlıklı tezini de Rudolstadt'ta tamamladı. Schopenhauer bu eserinde, var olan her şeyin bir“nedeninin”olması gerektiğine dair felsefi nosyonun temellerini inceledi. Tezini Jena Üniversitesi'ne sunduktan sonra, gıyabında doktora derecesini aldı. Schopenhauer daha sonra, ileride en önemli eseri olacak olan İstenç ve Tasarım Olarak Dünya (Die Welt als Wille und Vorstellung) üzerinde çalışmaya başladı. Kiralık bir odada kendi isteğiyle girdiği dört yıllık bir inzivanın ardından ilk cildi tamamladı. Yaklaşık otuz yıl boyunca kitap halk tarafından tamamen fark edilmedi ve akademik çevrelerde sistematik olarak görmezden gelindi. Dünya Tasarımımdır Schopenhauer'in ana eserinin ilk bölümü, aynı zamanda şu meşhur ifadenin doğduğu yerdir:“Die Welt ist meine Vorstellung.”Filozof bu cümlede, modern felsefenin en etkili ilkelerinden birini özetler: özne ve nesne arasındaki ikilik. Bu ikilik sayesinde anlarız ki; dünya, bir algılayanın algısıdır; o algılayan ise karşılığında bir başka algılayanın algısıdır. Schopenhauer, yegâne a priori gerçek olarak kabul ettiği bu önerme üzerine bilgi felsefesi kuramını inşa eder. Burada, yeter sebep ilkesi bağlamındaki nedensellik ve uzay-zaman gibi meseleler incelenir. Ayrıca bu bölümde Kant'ın etkisi oldukça belirgindir. Schopenhauer, Kant felsefesini başarılı bir katarakt ameliyatına benzetir. Numen (kendinde şey) ve görüngü arasındaki ayrım, modern felsefî incelemenin dönüm noktası olarak kabul görmektedir. Dünya İstencimdir İkinci bölümde dünya,“istenç”(Wille) olarak incelenir. Schopenhauer, istencin varoluşun sine qua non'u (olmazsa olmazı) olduğunu öne sürer. İstenç, organizmaların eylemlerini motive eder ve yazarın ifadesiyle“doğanın her kör kuvvetinde”oldukça barizdir. Birçok yönden Schopenhauer'in istenci, selefi Kant'ın“kendinde şey”(Ding an sich) kavramına benzer. Ancak aralarında hayati bir fark vardır: Kant, kendinde şeyin hiçbir koşulda bilinemeyeceğini savunurken; Schopenhauer, bireyin bakışını kendi içine çevirerek istence erişim sağlayabileceğini ileri sürer. Estetik Filozof, evreni estetik bir biçimde deneyimleme yetisinin, aksi takdirde katlanılamaz olan varoluş halini meşrulaştıran nadir şeylerden biri olduğunu savunur. Hayatın“acı ile can sıkıntısı arasında bir sarkaç gibi ileri geri sallandığı”bir dünyada, estetik deneyim, istemenin sancılarından geçici bir kurtuluş sağlar. Uzak Doğu öğretilerinin sekiz katlı yoluna benzer şekilde; filozof, takipçilerine“istençsiz”(willenlos) bir duruma ulaşmak için belirli pratikler reçete eder. Güzel sanatlar, istencin sesini susturmanın en etkili yolu olarak görünmektedir. Etik Felsefî pesimizmin ahlakî göreceliliğe yol açtığını ileri sürmek cazip bir fikir olabilir. Başka bir deyişle, pesimizmde nesnel bir ahlakın varlığı en iyi ihtimalle şüpheyle, en kötü ihtimalle ise alayla karşılanır. Ancak bu durum, pesimistin herhangi bir ahlâk teorisine bağlı olmadığı anlamına gelmez. Aksine, ahlâk teorileri, pesimistin“tüm canlılar arasındaki ızdırap kardeşliği”olarak algıladığı durumu azaltmadaki etkinliklerine göre değerlendirilir. Schopenhauer, böyle bir etiğin ancak evreni ve yaşamı tek, bütünsel bir varlık (yani istenç) olarak kavrayan ve böylece başkalarının talihsizliklerini kendi talihsizliği gibi gören bireylerce uygulanabileceğini ileri sürer. Esas olarak bu muhakeme yoluyla Schopenhauer, bir merhamet etiğini savunur. Sığınak Olarak Müzik Çalışmamın odak noktasını oluşturan bu bölüme; Schopenhauer'in müziğe, dinî veya ruhanî bir vahiyle benzer bir işlev yüklediğini öne sürerek başlıyorum. Düşünür, bu işlev sayesinde özne, başka hiçbir uygulama yoluyla elde edilemeyecek bir içgörünün mümkün olduğunu iddia eder. Bu içgörü, kendini“varoluşun doğasına bir bakış”olarak sunar: Yüzeyde geçici olsa da, özünde kalıcı bir bilgeliktir. Kant'ın epistemolojiye yaklaşımı, kendinde şeye dair her türlü sorgulamayı reddediyordu. Yani, insanoğlu hem teorik hem de uygulamalı bilimlerde ne kadar ilerlerse ilerlesin, varlığın hakîkî doğası asla başarılı bir şekilde bilinemeyecekti. Zekâ ile donatılmış bir türün üyeleri olarak, gerçekliğe dair nispeten güçlü bir anlayış geliştirebiliriz. Hem analitik hem de sentetik bilgiyle meşgul olabilir, gelecekte belirli olayların nasıl gelişeceğine dair hesaplamalar yapabilir, uzak galaksileri keşfedebilir veya ölümcül hastalıkların biyolojik mekanizmalarını tersine mühendislikle çözerek çareler üretebiliriz. Yine de, algılanan gerçekliğin özünü — Kantçı anlamda kendinde şeyi — asla anlayamayacağız. Doğası gereği metafiziksel olan bu bilgi, bizim için her zaman gerçekliğin görünmez ve erişilemez bir parçası olarak kalacaktır. Schopenhauer'in, Kant'ın algılanan ile hakîkî arasındaki metafiziksel ayrımını benimsediğini söylemenin isabetli olacağına inanıyorum. Fichte ve Hegel gibi Alman idealistleri de bu ayrımı takdir etmiş ve evreni mükemmelliğe doğru ilerleyen rasyonel bir süreç olarak tahayyül ederek bu temel üzerine inşa etmişlerdi. Ancak Schopenhauer'in istenci kör ve rasyonel olmayan bir güç olarak görmesi, evreni idealistlerin gördüğü şekilde göremeyeceği anlamına geliyordu. Schopenhauer, tüm yaşamın varlık nedeninin (raison d'être), yalnızca kendisini ve beraberindeki tüm doğal ızdırapları sürdürmek olduğunu savunur. Basit mikrobiyomlardan karmaşık memelilere kadar tüm organizmalar, genlerini ve kendilerini mümkün olduğunca uzun süre hayatta tutmak için çabalarlar. Bu, temel hayatta kalma ve üreme içgüdülerinden kaynaklanır. Tüm yaşam dayanmaya ve çoğalmaya çabalar; bu da bir arzuyu tatmin edip onun yeniden doğuşuna tanıklık ettiğimiz kısır bir döngü yaratır. Susarız, sadece su içmek ve sonra tekrar susamak için. Bir sonraki aşerme anına kadar açlığımızı yatıştırmak için yiyecek ararız. Zihinsel ya da fiziksel olsun, bir hazza ulaşırız ve hazzın kendisinin geçici, arzunun ise kalıcı olduğunu görürüz. Aralıksız uğraş verdiğimiz kişisel veya meslekî bir dönüm elde ederiz ve sonunda beklenenden daha az bir hoşnutluğa sahip oluruz. Döngü, biz zamansız bir ölümle karşılaşana ya da yaşlılıktan tükenene kadar devam eder. Schopenhauer, kişinin istencin pençelerinden tamamen kurtulamayacağını, çünkü bireyin de bizzat istencin kendisi olduğunu; ancak istencin sesini 'istençsizlik' (willenlos) noktasına yaklaşacak kadar susturmayı hedefleyebileceğini öne sürer. İstençsizlik durumunun nasıl bir his olduğunu betimlemek için estetik bir nesneye bakma örneğini verir. Bu nesne büyük bir sanat eseri olabileceği gibi doğanın güzel bir manzarası da olabilir. Bu tür durumlarda, insanın kendisini sonsuz çabadan koparması ve dünyayı saf bir estetik fenomen olarak deneyimlemesi mümkündür. Örnek vermek gerekirse, kendimizi volkanik bir dağın büyüleyici manzarasında kaybettiğimizde, temel kaygılarımız bir an için duraksar ve bu da manzaradan zamansız bir şekilde keyif almamızı sağlar. Schopenhauer, daha sonra çeşitli güzel sanat dallarını, özneye sağladıkları istençsizlik derecesine göre hiyerarşik bir düzene koyar. Bu nedenle Schopenhauer estetiğinde, bir sanat eserinin soyutluk düzeyi, onun ifşa niteliğindeki potansiyeliyle doğru orantılıdır. Saf enstrümantal müzik, fiziksel gerçeklikle hiçbir ilgisi olmayacak kadar soyut olduğu için tam olarak güzel sanatlar hiyerarşisinin tepesinde yer alır. Libretto veya arya gibi sözlü müziklerde kelimelerin,“tasarım olarak dünya”daki nesnelere dair yan anlamları vardır veya onlardan türetilmiştir. Değerbilimsel terminolojiyle ifade edilirse, ne zaman kelimeler işin içine girse müzik içkin değerini kaybeder. Örneğin bir ağıt, çok yaygın bir fenomen olan yas hakkında anlam iletir. Bir aşk şarkısının da yaygın bir biyopsikososyal olgunun tezahürü olan duygulardan başka sunabileceği özel bir içgörüsü yoktur. Schopenhauer işte bu muhakeme yoluyla salt müziği bir kürsüye oturtur ve ona güzel sanatlar hiyerarşisinde eşsiz bir yer verir. Tam olarak ifade etmek gerekirse, Schopenhauer'e göre müzik güzel sanatlar hiyerarşisinin de ötesindedir; bir sanat eserinin veya müziğin yargılanması gereken kriterleri aşar. Ancak ben bu metinde, Schopenhauer'in kendi sisteminde estetik tefekküre yüklediği“ifşa edici”işlevin ötesine geçerek, bu bilinç hâlinin asıl değerinin başka bir yerde aranabileceğini savunuyorum: estetik tefekkürün, yaşama içkin olan acı ve kaçınılmazlık hissiyatından — yani pesimist literatürde 'yaşayan her şey arasındaki ızdırap kardeşliği' olarak tanımlanan olgudan — bireyi bir süreliğine uzaklaştırma becerisinde. Bu anlamda estetik deneyim, hakikâte bir pencere açmaktan ziyade, hakikâtin dayanılmaz ağırlığından bir sığınak sunar. Müziğin doğası gereği zamanla akıp gitmesi ve dinleyiciyi kendi iç ritmine çekmesi, bu sığınak işlevini özellikle güçlendirir. Burada 'kaçış' yerine 'sığınak' kelimesini tercih ediyorum, çünkü 'sığınak' kavramı, 'asıl yere geri dönme niyetiyle bir kaçış alanı' anlamına gelirken, herhangi bir kaçış eylemi zorunlu olarak bir geri dönüş niyeti taşımayabilir. Bu doğrultuda, 'akış' teorisi ve 'müziğin işlevselliği' üzerine yapılan çeşitli ampirik araştırmalardan faydalanıyorum. Neticede, müziğin Schopenhauer'in öne sürdüğü gibi mutlaka 'varlığın gerçek doğasına' açılan bir kapı olmasa da, eserlerinde sıkça tasvir edilen soğuk hakîkâtten geçici bir sığınak sağlayabileceğini ileri sürüyorum.
Özet (Çeviri)
Arthur Schopenhauer (1788–1860) has long held fascination from composers, music enthusiasts and musicians alike, owing chiefly to his elevation of the discipline above all else in the fine arts hierarchy he delineated. In Schopenhauerian epistemology, music performs a revelatory function; unlike painting, sculpture, or literature, which merely represent the world of appearances. These representational arts mediate our grasp of the Platonic Ideas, presenting only indirect images of the underlying noumenal reality: the thing-in-itself. Music, by contrast, bypasses conceptual mediation entirely and strikes directly at the heart of the will. This radical claim has resonated deeply with creative practitioners seeking to articulate experiences that defy verbal description. In The World as Will and Representation, Schopenhauer arranges the arts in a graded schema according to their proximity to the will. At the lowest level lie architecture and sculpture, which operate within the realm of spatial form. Above them, painting and poetry ascend by introducing the temporal dimension and abstract ideas, respectively. Yet it is in music that Schopenhauer discerns the purest expression of being: for him, the melodies and harmonies we hear are not mere symbols of inner striving, but its direct incarnation. Accordingly, the composer assumes the role of a metaphysical interpreter, translating the imperceptible urgencies of the will into audible form. Performers and listeners enter into an ontological communion, momentarily shedding the prism of personal desire to recognize the will's pervasive force. It is within this grand metaphysical panorama that Schopenhauer introduces the concept of 'aesthetic contemplation' (ästhetische Betrachtung). Aesthetic contemplation is, in his formulation, a state of disinterested absorption in an artwork, be it a painting, a sculpture, a literary text, or a musical composition that suspends the subject's self centered willing. In this suspended state, the individual does not act out of desire or fear, but beholds phenomena as pure presentations. Time seems to stand still, the burdensome chain of wants dissolves, and the mind rests in serene equanimity. Schopenhauer often depicts this moment as revelatory: the contemplator gains a fleeting glimpse into the noumenal substratum of existence. In the present study, however, I propose a complementary reading of aesthetic contemplation — one that shifts our focus from the metaphysical 'revelation' of the will to the psychological 'refuge' that contemplation affords. While Schopenhauer himself emphasized music's capacity to disclose the will's inner nature, the more pressing benefit in everyday human experience may lie in music's power to distract and soothe. In the pessimistic literature that he helped shape, life is oftentimes depicted as“a pendulum that swings between pain and boredom,”wherein every living creature is bound by the shared fate of striving and fleeting moments of contentment. It is not only philosophical doctrine but also common human testimony that existence tends toward dissatisfaction. Aesthetic contemplation offers a momentary reprieve, a respite from the relentless churn of desire; even if it does not ultimately alter the will's fundamental character. Crucially, I employ the term 'refuge' rather than 'escape' to describe this function. 'Escape' connotes an irreversible departure, a flight from reality that seeks to sever ties with the source of suffering. But 'refuge' implies a temporary sanctuary, entered with the intention of eventual return. In aesthetic refuge, one does not renounce the world; one simply withdraws from its immediate pressures to amass strength for the journey ahead. Schopenhauer's own language occasionally gestures toward this nuance as well: he portrays art as a shelter, not as an exit door. The sanctuary of aesthetic contemplation enables the suffering subject to regroup, to let the corrosive demands of the will subside long enough for genuine rest. Within this interdisciplinary framework, aesthetic contemplation becomes more than an ivory tower ideal; it emerges as a practical tool for coping with life's inherent suffering. Music therapy, for instance, leverages flow and emotional regulation to alleviate symptoms in conditions ranging from chronic pain to mere existential ennui. Therapeutic protocols often focus on improvisation, guided listening, and songwriting to evoke flow-like states that mitigate distress. Educators, too, are incorporating immersive art experiences into curricula to strengthen students' attentional capacities and emotional resilience. In each of these applied contexts, the sanctuary of aesthetic engagement mirrors Schopenhauer's refuge, albeit stripped of its overtly metaphysical trappings. In sum, extending Schopenhauer's concept of aesthetic contemplation into the realm of refuge may yield a dual insight. First, it preserves his core intuition that art provides a special relation to the will, one that suspends the ordin