Periyot boşluğu kapsamında kataklismik değişenlerin incelenmesi
Investigation of cataclysmic variable stars in the context of period gap
- Tez No: 353640
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TALAT SAYGAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kataklismik Değişenler, Yörünge Periyodu, Periyot Boşluğu, Cataclysmic Variables, Orbital Period, Period Gap
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tez çalışmamızda, Ritter ve Kolb (2003; yenileme 7.20, 2013), Szkody ve diğ. (2011), Downes ve diğ. (1993, 1997, 2001) kataloglarından yörünge periyotları bilenen 1119 kataklismik değişenin yörünge periyodu dağılımı oluşturularak Standart Evrim Modeli'ne uyumluluğu irdelendi. Elde edilen yörünge periyodu dağılımında, kataklismik değişenlerin gözlemsel ve kuramsal olarak yörünge periyot dağılımlarının birbiri ile uyumlu olmadığı görüldü. Periyot dağılımlarında, uzun periyotlardan periyot boşluğuna yaklaşıldığında (özellikle dört saatten kısa periyotlarda) cüce novalar azalırken nova benzerlerinde artış olduğu görüldü. Bu dağılımın, periyot boşluğunun üstünde cüce novaların, nova benzerlerine dönüştüğünün bir işareti olarak düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, 1119 cataclysmic variables with known orbital periods from Ritter and Kolb (2003; rev. 7.20, 2013), Szkody et al. (2011), Downes et al. (1993, 1997, 2001) are chosen and studied in the light of the Standard Model by creating the orbital period distribution. It is shown in this study that the observational and theoretical orbital periods are not in good agreement. While the number of dwarf novae are decreasing, the nova-like variables are contrary increasing from long periods towards period gap (especially for periods shorter than 4 hours) in the orbital period distribution. This change might be a clue for evolution of dwarf novae into nova-like variables.