Knidos Helenistik ev duvar resimleri
Hellenistic wall painting from knidos
- Tez No: 583356
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTEKİN DOKSANALTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Knidos, Knidos antik kenti, Helenistik dönem, Helenistik konut mimarisi, şehir planlamsı, Fresk, Fresco, Antik çağda resim sanatı, Antik çağda boya ve renk, Efes, Pompei, Delos, Knidos, Knidos ancient city, Hellenistic period, Hellenistic residential architecture, City planning, Fresk, Fresco, Painting in ancient times, Paint and color in ancient times, Ephesus, Pompei, Delos
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Knidos Helenistik Ev Duvar Resimleri tezinde Knidos antik kentinin konumu, gelişimi, yapılan kazı çalışmaları ve bu kazı çalışmalarının dönemleri, kimler tarafından yapıldığı hakkında bilgi verilirken, Knidos da bulunan kişisel konutlar ve şehir planı da ele alınacaktır. Aynı zamanda tezimin asıl konusu olan Knidos antik kentinde bulunan Helenistik ev duvar resminin Antik çağda resim sanatının ve fresk gelişimi kapsamında irdelenmesi yapılacaktır. Bu inceleme Helenistik dönem ve Roma imparatorluk dönemi içerisindeki (M.Ö. 2 yy ile M.S. 6 yy) periyot da olacaktır. Bu inceleme materyalin arazi ve laboratuvar ortamında değerlendirilmesi ile elde edilen verilerin antolojik yöntem ile irdelenerek kronolojisini oluşturmasının yapılması hedeflenmiştir. Bu çalışmada amaçlanan ise resim ve fresk sanatıyla alakalı olarak Batı Anadolu kronolojisinde bir boşluğu doldurmak hedeflenmiştir. Knidos Helenistik ev duvar resmi aynı zamanda çağdaşı bazı bölgelerdeki duvar resimleriyle karşılaştırılıp, konu benzerliğine kullanılan renklere, renklerin boyaların nasıl elde edildiğine ve işlenen konunun tercih edilme sebebine de değinilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hellenistic Wall Painting From Knidos it is given information about the location, development, arkeological excavations and their periods, and by whom that excavations have been performed in Knidos ancient city. Personal houses in Knidos and its city plan are taken into account as well. Moreover, an evaluation of Hellenistic house wall painting in the scope of development of painting art and fresk is performed. This investigation also comprises the period of Hellenistic and the Roman empire (B.C. 2nd century – A.D. 6th century). It is objected in the study to form the chronology of the data obtained by evaluation of the material in the field and laboratory environment by the anthological method of evaluation. The main aim of the study is to fill in the gap existing in the literature regarding the chronology of western Anatolia related to painting and fresk art. Additionally, Knidos Hellenistic house wall painting is also compared with the ones of some contemporary regions. The similarity of the subject, used colors, how the colors are obtained, and the reason why the subject is preferred is specified as well.