Fosfat bazlı korozyon inhibitörlerinin pH ve sıcaklığa bağlı etkinliklerinin kıyaslanması
Comparison of the inhibition efficiencies of phosphate based corrosion inhibitors in relation with pH and tempature
- Tez No: 353654
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, inhibitör, fosforik asit, fosfonik asit, sodyum hekza meta fosfat, Corrosion, inhibitor, Phosphoric acid, Phosphonic acid, Sodium hexa meta phosphate
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Fosfat bazlı korozyon inhibitörlerinin inhibitör etkileri pH ve sıcaklığa bağlı olarak araştırılmıştır. Bulgular bu inhibitörlerin kullanım koşullarını belirlemek üzere değerlendirilmiştir. Bu amaçla, çalışma elektrotu olarak yumuşak çelik, inhibitör olarak fosforik asit, fosfonik asit ve sodyum hekza meta fosfat kullanılmıştır. Çalışmalar, destek elektroliti olarak alınan 0,1 M Na2SO4 çözeltisi içerisinde gerçekleştirilmiştir. İnhibitörlerin kullanım koşulları elektrokimyasal yöntemler kullanılarak belirlenmiştir. Sodyum hekza meta fosfat'ın fosforik asit ve fosfonik aside göre daha etkin bir inhibitör olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The inhibition efficiencies of phosphate based corrosion inhibitors have been studies in relation with pH and temperature. The drawbacks and superiorities were discussed for optimization of working conditions. For this purpose, mild steel was used as working electrode, phosphoric acid, phosphonic acid and sodium hexa meta phosphate were used as corrosion inhibitors. The experiments were realized in 0,1 M Na2SO4 as supporting electrolyte. Operating conditions of inhibators has been determined via electrochemical methods. It has been deducted that sodium hexa meta phosphate is a more effectice inhibator than phosphoric acid and phosphonic acid.