Wabi sabi estetiği ve Japon seramik sanatına etkileri
Wabi sabi aesthetics and the effects of it on the Japanese ceramic art
- Tez No: 353822
- Danışmanlar: PROF. S. SİBEL SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Japon, Seramik, Wabi-sabi, aesthetics, Japanese, ceramics, wabi- sab
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Sanatın temel değerlerinden biri olan estetik; bir çoşkulanım veya duygu veren şeylerin incelenmesi ile ilgili bir disiplin olarak tanımlanmaktadır. İnsanın maddi ve manevi alanlarda yarattığı, ortaya koyduğu şeylerin tümü olarak tanımlayabileceğimiz kültür, estetik beğeni ve ilkeler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu doğrultuda `batı? sözcüğünün düşünce planında taşıdığı anlamın karşıtını anlatmada kullanılan `doğu? kendine özgü sanat olgusuna ve estetik anlayışa sahiptir. Bir Doğu kültürü olan Japon estetiğinde güzel sıradan, kusurlu olanda, aşırıya kaçmayan doğal ve sakin renk tonlarında, düzensiz şekil ve dokularda aranmaktadır. Wabi-sabi bu güzellik anlayışının temelini oluşturan estetik beğeni sistemidir. Bu bağlamda Japon seramik sanatının da wabi-sabi estetik disiplini doğrultusunda temellendiği görülmektedir. Japon kültürünün birikimci yapısı, Japon seramik sanatçılarının geçmiş ile kurdukları organik bağ ve bunu eserlerine taşımaları, geleneksel Japon seramik sanatının halen genç kuşaklar tarafından benimseniyor olması çağdaş seramik sanatında Japon seramiklerinin özgünlüğünü arttırmaktadır. Bu araştırma kapsamında Japon seramik sanatı wabi-sabi estetik disiplini doğrultusunda araştırılarak örneklerle incelenmekte ve çağdaş Japon seramikleri üzerindeki geleneksel etkiler sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aesthetics as one of the basic values of the art, is defined as a discipline that analyses the enthusiastic and emotional things. It has a great effect on the things like culture, aesthetical liking and principles that are defined as all earthly and spiritual things presented by human. In this context, the `East? as oppose to the meaning of `West? in terms way of thinking, has its unique aesthetical apprehension and art phenomenon. The beauty is sought in ordinary, defective, sober natural, calm colors, irregular shapes and texture. Wabi- Sabi is the aesthetical liking system that composes the back ground of this beauty apprehension. In this context, it is seen that the Japanese art of ceramics is based upon this Wabi- Sabi aesthetical discipline. The organic connection with the past that is established by the Japanese ceramics artists, and their use of this connection in their works of art increase the uniqueness of Japanese ceramic art in contemporary art of ceramics. In this research, Japanese ceramic art is going to be examined and evaluated with the examples in terms of wabi- sabi aesthetical discipline.