Yenidoğan ünitesi hastalarında intraabdominal basınç ölçümü değerlendirilmesi
İntra-abdominal measurement and evaluation of patients in neonatal unit
  1. Tez No: 353857
  2. Yazar: DENİZ PARLAKGÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT NARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntraabdominal basınç, İntraabdominal hipertansiyon, Kritik hastalar, Abdominal kompartman sendromu, Yenidoğan yoğun bakım, IAP (Intra Abdominal Pressure), IAH (Intra Abdominal Hypertension), ACP (Abdominal Compartment Syndrome) NICU (Neonatal Intensive Care Unit), critically ill patients
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: İAH ve AKS, özellikle son 10 yıl içinde, ciddi durumdaki cerrahi ve medikal hastalarda anlamlı morbidite ve mortalite nedenleri arasında yer almıştır. Artmış İAB'nin anlamlı prognostik değeri, riskli hastalarda bu fizyolojik parametre ölçümünün neredeyse rutin yaşamsal bir belirti haline gelmesine neden olmuştur. Çalışmamız ile yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda bu fizyolojik parametrenin normal kabul edilecek değerlerini belirlemek, İAH, AKS için öngörülecek basınç değerlerini belirleyerek bunların klinik ve laboratuvar yansımalarını izleyebilmek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2011'de yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde 24 saatten uzun süre yatan ve orogastrik sondası bulunan 76 hastanın İAB'si ölçüldü. Sırt üstü yatar pozisyonda mide tamamen boş iken 8 no'lu feeding ile drenajı sağlanan hastalara 1 ml/kg olacak şekilde izotonik verildi. Dik pozisyonda tutulan feeding üzerindeki izotonik seviyesi, orta aksiller hat arası mesafe cmH2O cinsinden ölçüldü, ölçülen değerler mmHg değerine çevrilerek kayıt edildi. Bu ölçüm 24 saat süre içinde 6 saat ara ile 4 kez uygulandı. Hastaların klinik ve laboratuvar takipleri, ihtiyaç duydukları tedaviler ve sağkalımları araştırıldı.Bulgular: Risk faktörü taşımayan 29 hastanın İAB değeri 0-3,99 mmHg arasında idi. Risk faktörü olan 47 hastanın 5'inde İAB 10 mmHg ve üzerinde idi ve bu değer İAH olarak değerlendirildi. 5 hastanın 4'ü mekanik ventilatörde izlenmekte idi. Hastaların 3'ünde AKS gelişti ve bu hastalar ölümcül seyir gösterdi. Hastalarda BUN, kreatinin, AST, ALT, pCO2 ve HCO3 değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca İAH olan hastalarda, daha fazla ventilatör ihtiyacı oldu ve sepsis görülme oranları artmış olarak bulundu. Mortalite ile İAH arasında anlamlı ilişki saptandı.Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde takip edilen kritik hastaların değerlendirilmelerinde çok basit bir ölçüm yöntemi olan orogastrik sonda ile İAB ölçülmelidir. Pediatrik yaş grubu için uygun doku perfüzyonunu gösterecek ortalama bir APB belirlemek için daha çok çalışma yapılmalıdır. İAH olan hastaların mortalite ve morbiditelerinin daha kötü olduğu ön görülmeli ve gelecekte kritik hastalarda İAB ölçümü rutin hale getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: IAH and AKS, especially during last decade, have taken place among the reasons of significant morbidity and mortality in serious surgical and medical patients. The significant prognostic value of increased IAB caused this physiological parameter measurement to become nearly routine vital parameters in these patients. With our research it is aimed to identify the normally acceptable values of this physiological parameter in the patients observed in neonatal intensive care unit, to determine the pressure value predicted for IAH and AKS and follow the clinical and laboratory reflections of the pressure value.Materials and Method: In this research, IAB of 76 patients who have stayed more than 24 hours in neonatal intensive care unit (NICU) in 2011 and who have orogastric catheter have measured. The patients who were in supine position with totally empty stomaches and were provided drenage with no:8 feeding were given isotonic in the amount of 1 ml/kg. The isotonic level of the vertically holded feeding, the distance between midaxiller line was measured in cmH2O. Measurement values were turned into mmHg and transcribed. This measurement was applied 4 times in 24 hours with 6-hours intervals. The patients? clinical and laboratory follow-ups, needed treatments and survivals were noted.Findings: IAB value of 29 patients without risk was between 0-3.99 mmHg. 5 of 47 patients under risk were 10 mmHg and over and this value was evaluated as IAH. Four of 5 patients were being followed in mechanical ventilator. In 3 of the patients AKS developed and these patients showed mortal course. The values of BUN, creatinin, AST, ALT, pCO2 ve HCO3 of the patients found significant. Also, patients with IAH needed more repiration support and their rate of sepsis was found increased. A significant relation was identified between mortality and IAH.Results: In measurement of the critical patients followed in neonatal intensive care unit (NICU), IAB must be measured by orogastric catheter which is a very simple measurement method. More researches must be carried out to determine an average APB to show proper tissue perfussion for pediatric age group. It must be foreseen that the mortality and morbidity of IAH patients are worse and in the future the measurement of IAB must be routine in critical patients.