Malnutrisyonu olan ve malnutrisyonu olmayan 3-36 ay arası akut ishalli çocuklarda glutamin tedavisinin etkinliği
Effectiveness of glutamine treatment in 3 to 36 month old infants with and without malnutrition and acute diarrhea
  1. Tez No: 353864
  2. Yazar: BAHRİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glutamin, akut ishal, malnutrisyon, Glutamine, acute diarrhoea, malnutrition
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde beş yaş altı çocuklarda önemli bir morbidite nedeni olan ishalli hastalıklar dünya genelinde önemini korumaya devam etmektedir. Uygun şekilde tedavi edilmeyen akut ishal olgularında malnutrisyon gelişebilmekte ve ishal-malnutrisyon arasındaki kısır döngü uzun vadede olguların okul başarılarını da etkileyebilmektedir. İshal tedavisinde beslenmenin devam edilmesi, dehidratasyonun önlenmesi ve çinko gibi fonksiyonel besinlerin kullanılması önerilmektedir. Son yıllarda ağır hastaların beslenmesinde glutamin, arjinin, omega-3 yağ asitleri gibi immün besinlerin kullanımı artmıştır. Glutamin gastrointestinal sistemde mukozal koruma sağlar ve immün fonksiyonda da rolü vardır. Ayrıca protein sentezi ve yıkımında, dokunun korunmasında, metabolik ve antioksidatif olaylarda görev alır. Çalışmamızda malnutrisyonu olan ve malnutrisyonu olmayan 3-36 ay arası akut ishalli çocuklarda glutamin verilmesinin ishal sıklığına, süresine ve kilo alımına etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Olgular malnutrisyonu olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı. Her bir grubu glutamin ve plasebo alan 20?şer hasta oluşturdu. Çalışma grubuna 300 mg/kg/gün glutamin, kontrol grubuna ise plasebo yedi gün oral yolla verildi. Üç ay boyunca aylık olarak yapılan takiplerinde boy ve kilo değerleri ölçüldü. Geçirmiş oldukları enfeksiyon hastalıkları sorgulandı. Malnutrisyonu olan ve malnutrisyonu olmayan olguların demografik özellikleri arasında istatistiksel olarak fark yoktu. Gruplar hem malnutrisyon durumuna göre hem de malnutrisyon olup olmadığına bakılmaksızın değerlendirildiğinde günlük ishal sayısı, başvuru sonrası ve toplam ishal süresi benzerdi, istatistiksel fark saptanmadı. Malnutrisyonu olan ve olmayan gruplarda bir yaş altındaki ve bir yaş üzerindeki olgularla;bir yaş altındaki ve bir yaş üzerindeki gln ve plb alanlar ve anne sütü alan ve almayan olguların (glutamin (n=40) ve plasebo(n=40)) başvuru sonrası ishal süreleri arasında da istatistiksel olarak fark yoktu. Takip döneminde kilo alımının da malnutrisyonu olan ve olmayan gruplarda benzer olduğu görüldü. Glutamin takviyesi olguların kilo alımını ve enfeksiyon sıklığını da etkilemedi. Sonuç olarak hem malnutrisyonu olan ve olmayan akut ishalli olgularda hem de malnutrisyonu olup olmadığına bakılmadan yapılan değerlendirmede glutamin takviyesinin günlük ortalama ishal sayısını, başvuru sonrası ve toplam ishal süresi ile kilo alımını etkilemediği görüldü.
Özet (Çeviri)
The diarrheal diseases among children under 5 years old, that are important reasons of morbidity in developed and developing countries, are still important health problems all over the world. Without accurate treatment, malnutrition can develop during acute diarrhoea, and the vicious cycle between diarrhea and malnutrition affects the children?s school success. Continuing the enteral feeding, preventing the dehydration and using the functional nutrients such as zinc are suggested options in treatment of diarrhoea. During recent years, the use of immune nutrients such as glutamine, arginine and omega?3 oil acids has increased in nutrition of seriously ill children. Glutamine that provides mucosal protection in GIS and has a role in immune system. Also, it plays an important role in protein synthesis and destruction, tissue protection and metabolic and anti-oxidative processes. In the study, we aimed to evaluate the effect of glutamine treatment in 3 to 36 ? month old infants with and without malnutrition and acute diarrhoea, on the frequency and length of diarrhoea period and weight gain. Patients were divided into two groups (with malnutrition (n=40) and without malnutrition (n=40)), and each groups consisted of two subgroups receiving glutamine (n=20) or placebo (n=20). Study group was treated with glutamine (300 mg/kg/day) while control group with placebo orally for 7 days. The subjects were followed monthly for 3 months in terms of weight and length gain, and the new infectious diseases. No statistical difference was found between the demographic characteristics of two groups. When compared to placebo, treatment with glutamine did not result in a statistical difference in daily diarrhoea number, total diarrhoea duration and duration of diarrhoea after treatment in each group. Also, there was not a statistical difference in terms of these criterion when the patients were evaluated in terms of the treatment type omitting the nutrition status. When the patients were grouped in terms of their ages (?12 months and >12 months) duration of diarrhoea after treatment did not statistically differ in patients with and without malnutrition. When the patients were grouped in terms of their ages and breast feeding (breast fed and not breast fed) duration of diarrhoea after treatment did not statistically differ in glutamine or placebo groups omitting the nutrition status. In follow-up, glutamine administration did not significantly affect the weight gain and frequency of infection in patients with and without malnutrition. In conclusion: our results suggest that in 3-36-month old infants with and without malnutrition and acute diarrhea, glutamine administration does not affect the daily diarrhoea number, total diarrhoea duration, duration of diarrhoea after treatment and weight gain.